Om moeders en kinderen te redden is meer nodig dan een perscommuniqué

Het wordt een traditie. Bij elke G8-top beloven de rijke landen meer geld voor ontwikkelingshulp. Bij de start van de G8 in Canada was het weer zover. De rijke industrielanden zouden 5 miljard dollar 'vers geld' besteden om moeder- en kindersterfte tegen te gaan. Andere rijke landen en privé-instellingen zouden daar nog 2,3 miljard dollar bovenop leggen.

Zo willen ze de campagne voor de millenniumdoelstellingen uit het slop halen. Vooral doelstelling 5 (de moedersterfte met driekwart doen dalen) zit flink achter op schema.

De belofte van de 8 rijke industrielanden leverde mooie koppen op in de wereldpers maar de ontwikkelingsorganisaties haalden de schouders op bij de zoveelste belofte. De G8 hebben immers niet zo'n fraai palmares als het op beloften aankomt. Remember Gleneagles? Vijf jaar geleden beloofde de G8 daar om de budgetten voor ontwikkelingshulp te verdubbelen tot 50 miljard dollar tegen 2010.

De rijke landen geven zelf toe dat ze 18 miljard dollar te kort komen om die belofte te halen. Kortom, zelfs als die vijf miljard dollar meteen cash op tafel gelegd wordt, dan zou het nog niet genoeg zijn om die oude belofte waar te maken. Het gaat immers wel om 'vers geld' (dat dus nog niet aan ontwikkelingsprogramma's toegewezen was) maar niet noodzakelijk om nieuwe beloften. Oxfam International berekende trouwens dat de G8 in feite niet 18 maar 20 miljard dollar te kort komen. Dat maakt de huidige belofte nog magerder.

Opvallend is dat de G8 nu ook beloften lanceren van privé-instellingen. De Bill & Melinda Gates Foundation is goed voor niet minder dan 1,5 miljard dollar. Dat illustreert hoe groot de invloed is van privébedrijven en -personen op ontwikkelingshulp, en op de grote politieke beslissingen. Schuiven Bill Gates en co. binnenkort mee aan tafel als de wereldleiders vergaderen?

Dat geld belangrijk is om daadwerkelijk dingen te kunnen realiseren in het Zuiden weten wij bij intal ook. Daarom steunen we ook basisgezondheidsprogramma's, campagnes en activiteiten van onze partners in het Zuiden. Maar we weten ook dat geld alleen de gezondheidsproblemen van arme moeders niet zal oplossen. Daarvoor is meer voor nodig: gendergelijkheid, een gezonde leefomgeving, sterke staatsstructuren die een openbare gezondheidszorg kunnen dragen, waardig werk en een gegarandeerd inkomen, voedselsoevereiniteit, rechtvaardige handelsverhoudingen,... en laat dat nu thema's zijn waarover we weinig of niets gehoord hebben van onze wereldleiders in Canada.

Foto: Allan Lissner / Oxfam

Deel dit artikel