Ongelijkheid in gezondheid terugdringen door machtsverhoudingen te veranderen

Dit is een verslag van de Wereldconferentie over sociale determinanten van gezondheid die plaatsvond in Rio in oktober. De conferentie werd aangekondigd als dé manier om vooruitgang te boeken bij "het dichten van de kloof in één generatie", een rapport van de WGO-commissie over de sociale determinanten van gezondheid. Cynici dachten dat daar niets van in huis zou komen en helaas moet ik zeggen dat de feiten hen eens te meer gelijk geven.

De voorbereidingen op de conferentie mondden uit in een 'woordenoorlog'. Deze oorlog werd gevoerd tussen diegenen binnen het VN-systeem en de lidstaten die geloven in publieke gezondheid en publieke goederen, en diegenen die blijven vasthouden aan "business as usual" in een periode waarin de financiële instellingen en banken instorten onder het gewicht van hun eigen hebzucht.

Nadat de rijke landen aan de slag waren gegaan met de ontwerpen, stonden de verschillende voorontwerpen van de uiteindelijke Politieke Verklaring vol met geschrapte zinnen en clausules die tussen haakjes waren geplaatst. Ze veranderden de toon van de voorontwerpen en verwijderden bijna alle sporen van maatregelen die konden leiden tot belangrijke meetbare vooruitgang voor de meerderheid van de bevolking in de wereld, van wie het lijden dagelijks toeneemt.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel