Ontmoeting met de leiders van de Tunesische Arbeiderspartij

 


Op het Wereld Sociaal Forum, waaraan ik deelnam als lid van de beweging intal, kreeg ik de kans om twee verantwoordelijken van de Arbeiderspartij (PT), de voormalige Communistische Arbeiderspartij van Tunesië (PCOT), te ontmoeten. In hun bureau in de hoofdstad sprak ik met Jilani Hammami en Abdelmoumen Bilaniss, respectievelijk woordvoerder en adjunct-algemeen secretaris van de PT.

 
De arbeiderspartij, vroeger PCOT, kent een lange geschiedenis van verzet onder de dictatuur van Ben Ali. Jarenlang bleven haar militanten in de clandestiniteit werken. Vandaag vormt de Arbeiderspartij één van de belangrijkste krachten van het linkse Tunesië. Haar leider, Hamma Hammami, is één van de belangrijkste figuren uit het progressieve kamp. Op de campus Al Manar waar het Wereld Socaal Forum plaatsvond, was de jongerenbeweging van de PT opvallend aanwezig.

Het is al bijna twee jaar geleden dat het Tunesische volk Ben Ali verdreef. Vandaag is het eerste wat je hoort als je in Tunis aankomt, dat er eigenlijk niets veranderd is. Klopt dit ?

De economische crisis wordt steeds scherper. Zowat alle indicatoren staan in het rood. De buitenlandse schuld is opgelopen tot 48% van het BBP, de productie loopt terug en de prijzen stijgen. Deze economische crisis stort het land in een nooit geziene sociale crisis.

De huidige regering, waarin de partij El Nahda de plak zwaait, past dezelfde neoliberale recepten toe als Ben Ali. Ze verkoopt de openbare bezittingen, de bedrijven en de rijkdommen. Dit leidt tot dalende inkomsten voor de schatkist. Bovendien daalt de omzet als gevolg van het afschaffen van de douanetarieven.

Minder werkgelegenheid, minder openbare dienstverlening, een overheid die niets te bieden heeft, de sociale en politieke onrust onder werkenden, studenten en werklozen neemt steeds maar toe.

 

BRON:
Intal

Deel dit artikel