Onveilige abortussen treffen steeds meer tieners


De economische crisis van de voorbije jaren heeft het aantal onveilige abortussen in Argentinië sterk doen stijgen. De onvermijdelijke complicaties maken ook steeds meer jonge slachtoffers.“Sinds 2000 komen er ook meldingen binnen van meisjes jonger dan 15 die sterven als gevolg van complicaties na een abortus”, zegt Mabel Bianco, de directeur van de Stichting Vrouwenstudies (FEIM). Argentijnse meisjes beginnen steeds vroeger met seks, en de voorlichting laat te wensen over. Dat leidt tot steeds meer tienerzwangerschappen. Omdat de Argentijnse bevolking vrij jong is – meisjes tussen 10 en 24 jaar maken ruim een kwart van de bevolking uit – zijn de absolute cijfers indrukwekkend. Bij 11.015 van de 78.000 abortussen die in 2000 werden uitgevoerd in openbare ziekenhuizen in Argentinië, was de patiënte jonger dan 20. “Bij veel van die gevallen was de zwangerschap het gevolg van verkrachting of incest”, zegt Bianco.
Abortus is strafbaar in Argentinië. Voor een zwangerschap die het gevolg is van een verkrachting of die het leven van de moeder in gevaar brengt, kan die straf vervallen, maar de rechtbanken passen die regel niet automatisch toe. Daarom gebeuren veel vruchtafdrijvingen illegaal. Dat verhoogt het risico op complicaties. Door de crisis zijn ook veel Argentijnen hun ziekteverzekering kwijtgespeeld. Vrouwen uit die groepen zoeken vaak pas laattijdig een arts op.
Een derde van de officieel geregistreerde sterfgevallen bij zwangere vrouwen in Argentinië is het gevolg van foutgelopen abortussen. In 2003 stierven in Argentinië 304 vrouwen als gevolg van zwangerschapscomplicaties. Dat komt neer op een sterftecijfer van 44 vrouwen per 100.000 bevallingen. Gelet op de goede kwaliteit van de gezondheidszorg in Argentinië, is dat een hoge tol. Buurland Chili noteert een sterftecijfer van 16 per 100.000 bevallingen. In de meeste geïndustrialiseerde landen duikt het cijfer onder de 10.
Volgens studies van de FEIM worden bovendien veel sterfgevallen die het gevolg zijn van illegale vruchtafdrijvingen, niet als dusdanig herkend. Vast stat volgens Bianco dat de ziekenhuizen de voorbije vijf jaren veel meer patiënten binnenkrijgen met complicaties na een vruchtafdrijving.
Argentinië heeft sinds 2002 een wet over reproductieve gezondheidszorg. Die leidde tot een programma waarbij het ministerie van Volksgezondheid aan voorlichting doet en gratis voorbehoedsmiddelen verstrekt. Maar in sommige delen van het land roepen die maatregelen veel weerstand op. (PD)

IPS DOOR:

Deel dit artikel