OPEN BRIEF: De samenwerking tusen de KU Leuven en een Israëlisch wapenbedrijf is onaanvaardbaar

Half november 2012 interpelleerde 4 Leuvense organisaties de KU Leuven over zijn banden met het Israëlische wapenbedrijf Israel Aerospace Industries (IAI). De KU Leuven voelde zich niet geroepen om hier op te reageren. Daarop namen de organisaties het initiatief om een open brief te schrijven.

OPEN BRIEF: De samenwerking tussen de KU Leuven en een Israëlisch wapenbedrijf is onaanvaardbaar

Geachte Rector,
Geachte Mr. Waer,

Tot onze grote verbazing heeft de KU Leuven een samenwerking met het Israëlische wapenbedrijf Israeli Aerospace Industries (IAI). Dit gebeurt binnen het kader van het Europese onderzoeksprogramma FP7 en het project in kwestie draagt de naam SARISTU. Sinds enkele weken proberen we hierover met u in contact te treden, maar tot onze spijt geeft de KU Leuven tot op heden niet thuis.

Ondergetekenden vinden deze samenwerking onaanvaardbaar. IAI is de grootste wapenproducent van Israël en werkt nauw samen met de Israëlische luchtmacht (1). IAI is ook wereldleider in de productie van onbemande vliegtuigen (drones). Deze werden gebruikt bij aanvallen op burgers, die door Human Rights Watch veroordeeld werden als een overtreding van het internationaal recht (2).

Deze samenwerking gaat lijnrecht in tegen de ethische engagementen die de KU Leuven onderschrijft aangaande wetenschappelijk onderzoek. Het betreft drie ethische codes, namelijk de ethische checklist van de KU Leuven voor deelname aan FP7 projecten (3), de visie-tekst van de universiteit (4)  en de Belgische code van het wetenschappelijk onderzoek (5)  , vanzelfsprekend onderschreven door de KU Leuven.

De recente escalatie van geweld in de Gazastrook, en de burgerslachtoffers die het Israëlische leger er maakte, overtuigen ons nog meer om te stellen dat we deze samenwerking niet kunnen aanvaarden.

We verwachten dat de KU Leuven deze samenwerking onmiddellijk stop zet en zich engageert om in de toekomst geen nieuwe samenwerkingen meer aan te gaan met Israëlische wapenbedrijven.

 

Met de meeste hoogachting,
intal-Leuven, Comac Leuven, LAP (Leuvense Actiegroep Palestina), Vrouwen in 't Zwart, VAST

ps: Ondertussen werd er ook een petitie gelanceerd om deze eis te steunen.

Meer info:

 

[De foto werd genomen in Leuven op 6 april 2006 (© Erf-goed.be / Flickr)]

intal DOOR:

Deel dit artikel