Overlevende getuigen voor de lens

Overlevende getuigen voor de lensHandicap International is verheugd met het internationale verbod op clustermunitie dat op 3 december in Oslo wordt ondertekend en opent nu in het hart van Brussel haar tentoonstelling 'Fatal Footprint' met foto's van grote Belgische fotografen. Deze tentoonstelling kan nog tot eind december worden bezocht.

Jaren na de terugkeer van vrede zijn voormalige oorlogszones nog altijd onveilig door de aanwezigheid van landmijnen, clustermunitie en ander niet-ontploft oorlogstuig. Fatal Footprint toont de onuitwisbare sporen die deze wapens nalaten. Een fatale voetafdruk voor heel wat burgers. Een afdruk die gaat van lichamelijke verwondingen tot zware socio-economische en psychologische gevolgen door de ontploffingen of gewoon al door het permanente gevaar.

Overlevende getuigen voor de lens Al sinds de oprichting van de organisatie in 1982 probeert Handicap International tegemoet te komen aan de noden van de overlevenden, door hen orthopedische apparatuur en kinesitherapie te verstrekken en te helpen bij hun maatschappelijke re-integratie. De organisatie helpt ook om ongelukken te voorkomen, enerzijds door mensen te waarschuwen voor de gevaren van landmijnen en niet-ontploft oorlogstuig en anderzijds via ontmijningsacties. Op een breder niveau sensibiliseren onze teams politieke leiders om hen ertoe te bewegen neen te zeggen tegen deze wapens die voornamelijk burgers treffen.

Na het Verdrag voor een verbod op landmijnen uit 1997 wordt het proces om clustermunitie te verbieden eindelijk bekroond dankzij de ondertekening van het Verdrag in Oslo op 3 december. Dit Verdrag, het belangrijkste inzake ontwapening van dit decennium, is een overwinning voor Handicap International en voor alle ngo?s en overlevenden die tegen deze onaanvaardbare wapens campagne hebben gevoerd. Raed Mokaled voert aan de zijde van Handicap International actie. Hij getuigde op 27 november in Brussel, voor hij zijn reis naar Oslo voortzette om er de ondertekening van het verdrag dat clustermunitie verbiedt, bij te wonen:

"Ik kom uit Libanon waar mijn zoon van 5 jaar, Ahmad, werd gedood door clustermunitie. Ahmad was geen terrorist of crimineel. Het was gewoon een kind dat wilde spelen en van het leven genieten."

Om de ondertekening van dit belangrijke verdrag extra onder de aandacht te brengen, vroeg Handicap International aan drie vooraanstaande Belgische fotografen - Tim Dirven (Panos), Gaƫl Turine (Vu) en John Vinck (Magnum) - om naar Cambodja, Colombia, Ethiopiƫ en Laos te reizen en er de problematiek van de overlevenden van landmijnen, clustermunitie en ander oorlogstuig in beeld te brengen. Fatal Footprint is het resultaat van deze bijzondere en indrukwekkende ontmoetingen.


Overlevende getuigen voor de lens De foto's werden afgedrukt op grote zeilen van 2,5 meter hoog en kunnen zowel overdag als 's avonds bezocht worden tijdens de gratis tentoonstelling vlakbij Winterpret, de kerstmarkt van Brussel.

De foto's werden ook verzameld op de website www.fatalfootprint.be. U vindt er ook tal van getuigenissen, een voorstelling van de bezochte landen en toelichting over landmijnen, clustermunitie en de strijd om deze wapens te verbieden.

28 november - 30 december
Albertinaplein in Brussel (in de omgeving van het Centraal Station)
Gratis toegang, toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit

Het verdrag dat in Oslo ondertekend wordt is het resultaat van een lang onderhandelingsproces, het Osloproces, dat in februari 2007 door de Noorse regering gelanceerd werd.
Zie ook:

Deel dit artikel