Overstromingen in Manilla: Gabriela meteen paraat

Vrouwenbeweging brengt hulp tot bij 24.000 mensen in de krottenwijken

Zaterdag 26 september brak de hel los boven Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. Gedurende zes uur viel er even veel regen als anders in een hele maand. Het regende dubbel zo hard als tijdens de orkaan Katrina in New Orleans. Tachtig procent van de miljoenenstad verdween onder water.

Gelukkig hield het 's avonds op met regenen. Toen het water begon weg te trekken, was de ravage niet te overzien. De vele krottenwijken in de stad zijn natuurlijk het hardst getroffen. Verschillende van deze wijken werden gedeeltelijk van de kaart geveegd. Een half miljoen mensen ontvluchtten hun huizen.

Gabriela, de vrouwenbeweging waarmee G3W en intal samenwerken, begon meteen met de hulpverlening. Dat ze er als eerste bij waren is niet verwonderlijk. Het is in deze wijken dat Gabriela stevig ingeplant is en de meeste leden heeft. Bovendien vormt Gabriela er al verschillende jaren vrouwen om hun lot in handen te nemen.

Iets meer dan 24 uur na de doortocht van de tyfoon kregen we al de eerste verslagen en overzichten binnen. In de wijken waar Gabriela actief is, hebben zo'n 24.000 mensen dringend nood aan voedsel, water, kleren en medicijnen. In de komende weken hebben ze ook hulp nodig om hun huizen terug op te bouwen. Verschillende personeelsleden van het nationaal secretariaat van Gabriela zagen zelf ook hun hele hebben en houden onder water verdwijnen. En toch doen ze hun reputatie van 'straffe madammen' weer alle eer aan nu het erop aankomt om anderen te helpen.

Wil je Gabriela steunen? Uw financiƫle steun is welkom op rekeningnummer 001-1951388-18 van G3W met vermelding "tyfoon Manilla".

Meer informatie op de website van G3W.

De dames van Gabriela zijn er als eerste bij en laten de moed niet zakken!

intal DOOR:

Deel dit artikel