Persuitnodiging: Het Zuiden daagt Europese Unie voor de rechtbank.

Klimaatgerechtigheid in plaats van holle woorden!

Op dinsdag 1 december 2009 om 14.00 uur organiseert Broederlijk Delen in samenwerking met CIDSE, het internationale netwerk waar Broederlijk Delen lid van is, een visuele protestactie in aanloop naar de klimaatconferentie van Kopenhagen.  Mensen uit Bolivia die op weg zijn naar de top in Kopenhagen nemen deel aan de actie. Zo  hopen de ngo’s  de stem van het Zuiden, het grootste slachtoffer van de klimaatopwarming, luider te laten klinken.

Wat:
Het Zuiden klaagt de EU aan wegens haar onwil om extra fondsen voor de bestrijding van klimaatverandering te voorzien, bovenop eerder beloofd ontwikkelingsgeld. Het Zuiden draait op voor de ergste gevolgen van de klimaatcrisis die door de rijke landen is gecreëerd. De organisaties pleiten daarom voor meer klimaatrechtvaardigheid.

Wanneer:
Dinsdag 1 december om 14.00 uur

Waar:
Voor het Justus Lipsius-gebouw aan het Schumanplein in Brussel

Ter gelegenheid van de nakende klimaatconferentie zullen actievoerders hun eigen tribunaal houden met Europa op de beklaagdenbank. Een Boliviaanse delegatie die enkele dagen in Brussel is om Belgische en Europese parlementariërs van verschillende fracties te ontmoeten, zal deelnemen aan de actie. Elizabeth Peredo van Fundación Solón en het Boliviaans Klimaatplatform, vertegenwoordigt de civiele maatschappij en ziet de verwoestende impact van klimaatverandering met eigen ogen in haar dagelijks werk. Als stem uit het Zuiden zullen zij getuigen tegen de Europese Unie en een laatste pleidooi houden. CIDSE zal de rol van het Openbaar Ministerie op zich nemen.  Er zullen drie korte interventies zijn, één van de rechter, de aanklager en de getuige. Andere actievoerders zullen borden vasthouden met slogans als “The polluter must pay”.

De actie begint om 14 uur en eindigt om 14:30 uur.

Vertegenwoordigers van Broederlijk Delen, CIDSE en de Boliviaanse delegatie zullen nadien beschikbaar zijn voor commentaar en interviews.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Interviewmogelijkheden met:

  • Karel Malfliet, Broederlijk Delen
  • Elizabeth Peredo, directrice Fundación Solón, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen
  • Cliona Sharkey, klimaatexpert CIDSE
  • Bernd Nilles, secretaris-generaal CIDSE
Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel