President Humala maakt bocht van 180°

Het volk dat de eerste linkse president van Peru aan de macht bracht in juli vorig jaar, ziet de autoritaire traditie opnieuw opduiken. Huidige sociale bewegingen worden hard onderdrukt, zo blijkt uit de gebeurtenissen rond het omstreden grootschalige mijnbouw project Conga.

"Conga no va !"


"Conga no va!" - Conga komt er niet door - op de cadans van deze slogan groeit het sociaal protest in Peruaanse Andes. Het begon toen het project Minas Conga, een uitbreiding van Yanacocha, in oktober 2010 groen licht kreeg van het ministerie van energie en mijnbouw, toen nog onder president Alan García. In juli 2011 maakt Newmont Mining, de hoofdaandeelhouder van Yanacocha, bekend dat de financiering rond is. Sindsdien volgen de protestacties elkaar in snel tempo op. Het Conga-project is het eerste grote milieuconflict waarmee de regering van Humala te maken krijgt.

Maar de regering, die verkozen werd door links en de arme bevolking van de Andes, kiest nu de kant van de multinationals tegen de belangen in van de plaatselijke bevolking! In zijn verkiezingscampagne had Ollanta Humala nochtans beloofd dat hij een eerlijke verdeling van de mijnopbrengsten wou, een strengere milieuwetgeving en meer sociale investeringen. Daar komt niets van in huis. De met veel omhaal aangekondigde "Grote Transformatie van het Land", komt er niet.
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel