Protest-actie aan de VS-ambassade te Brussel naar aanleiding van de eedaflegging van GW Bush

Op donderdag 20 januari om 17u
Regentlaan 27, tussen de Wetstraat en de Belliardstraat, metro Kunst-Wet)

De actie is een initiatief van Initiatief Cuba Socialista, Oxfam-solidariteit, vzw Vrede, vzw Vrienden van Cuba en het Belgisch Free the Five comité, in het kader van een Europese oproep.

Meerdere organisaties en bekende Belgen, onder wie Axl Pelemans, sloten zich bij de oproep aan.
Meer info op 02/209.23.50 of info@intal.be.
Een persmap zal ter plaatse beschikbaar zijn.


Neen aan de agressie tegen Cuba van VS en EU

Naar aanleiding van de eedaflegging van GW Bush willen we de aandacht van de publieke opinie richten op mogelijk nieuw geweld door de VS.
Na de inname van Bagdad in april 2003 lieten de VS een duidelijke boodschap horen: Na Irak, Cuba.

Op 10 oktober 2003 voegde de Bush-regering een nieuw element toe aan de 45-jaar durende VS agressie tegen Cuba: de zogenaamde ‘Commissie voor een vrij Cuba’ onder leiding van buitenlandminister Colin Powell. Het rapport van deze commissie, dat dateert van 6 mei 2004, windt er geen doekjes om: de VS zullen actief ingrijpen om een regimewissel te bewerken in Cuba. Bush belooft uitdrukkelijk daar werk van te maken tijdens zijn tweede ambtsperiode.

Een groot deel van de EU volgt sinds jaren kritiekloos deze agressieve VS-politiek tegen Cuba. Met de zogenoemde “Common Position” probeert de EU druk uit te oefenen op de Cubaanse overheid. De sancties van juni 2003 doen daar nog een schep bovenop. Zij zijn een regelrechte inmenging in het zelfbeschikkingsrecht van Cuba. Wij steunen de pogingen van enkele EU landen om de relaties op een meer respectvolle leest te schoeien.

We ondersteunen de soevereiniteit van het Cubaanse volk en hun recht om zich te verdedigen tegen mogelijke aanvallen.

Met het starten van de tweede ambtstermijn van GW Bush maken we ons protest tegen deze gang van zaken kenbaar. We verzetten ons tegen een dreigend tweede Irak op Cubaanse bodem.

Neen aan de agressie van de VS tegen Cuba
Respectvolle relaties van de EU tegenover Cuba
Vrijheid voor de vijf Cubaanse politieke gevangenen in de VS

Belgisch Free the Five-comité, Initiatief Cuba Socialista, Oxfam-solidariteit, Vrede vzw, Vrienden van Cuba vzw, intal, Basisbeweging voor democratie in samenleving en kerken, Asociación de Refugiados Latinoamericanos y del Caribe, François Borghmans (syndicaal afgevaardigde chemie Antw), StopUSA, LEF, Steungroep voor Rechtvaardigheid en Vrede in Guatemala, Steungroep voor Rechtvaardigheid en Vrede in Guatemala, Marc Demuynck (Gewestelijk Secretaris ABVV -Metaal Kortrijk), Christenen voor het Socialisme, Dirk De Zutter (syndicalist), Axl Peleman, 11.11.11.

 

 

intal DOOR:

Deel dit artikel