Brede actie toont steun aan vluchtelingen

#RefugeesWelcome

Op dit moment kent België een grote instroom van vluchtelingen. Al te vaak zijn zij het slachtoffer van vooroordelen. Daarom hebben de organisaties Amnesty International, CIRE, CNCD en 11.11.11, Hart boven Hard, la Ligue des Droits de l'Homme, Dokters van de Wereld en alle netwerken voor armoedebestrijding * een platform opgericht om het brede gevoel van solidariteit dat vele Belgen aan de vluchtelingen toonden, te steunen en zichtbaar te maken.

De actie #RefugeesWelcome #WithOpenArms en de site www.refugees-welcome.be nodigen het publiek uit om solidariteit te tonen met de vluchtelingen, om op te staan, concrete actie te ondernemen om de opvang te verbeteren en in te gaan tegen het cynische excuus van armoede in België om de solidariteit te beperken.

"We zijn erg blij met de solidariteit voor de vluchtelingen. Met deze actie willen we een stem geven aan de mensen die achter een goede opvang van vluchtelingen staan. We hopen met dit initiatief een sneeuwbaleffect te bekomen en een groter aantal mensen te bereiken, zodat de Belgen, net als de Duitsers, horen bij de Europese burgers die bereid zijn om vluchtelingen met open armen te ontvangen," verklaren de organisaties van dit platform.

logo 11.11.11 - Refugees Welcome

Pin

Een pin met "Refugees Welcome" werd zaterdag verspreid op Facebook. Zo’n 500 personen hebben de pin al aan hun profielfoto toegevoegd om hun solidariteit te tonen. Deze pin zal breed verspreid worden in België tijdens verschillende steunbetuigingen aan de vluchtelingen.

Boekje

Om het publiek een beter inzicht te geven in de vluchtelingensituatie, heeft Amnesty International een boekje gepubliceerd met de tien meest gehoorde vooroordelen en argumenten om er tegenin te gaan. Deze brochure is beschikbaar op aanvraag bij Amnesty International en is ook te downloaden op de site.

Oproep

Het platform moedigt mensen die vluchtelingen willen helpen verder aan om concreet aan hun burgemeester te vragen om ten minste één vluchtelingfamilie te ontvangen in de gemeente.

Bovendien roept het platform de Belgische regering op om zich te houden aan haar wettelijke en morele verplichtingen voor een waardige en kwaliteitsvolle opvang voor asielzoekers vóór, tijdens en na de toekenning van de vluchtelingenstatus enerzijds en voor ontwikkelingshulp in de landen van herkomst anderzijds.

Het platform lanceert een oproep gericht aan de Belgische regering en vraagt de burgers om de oproep zo breed mogelijk te verspreiden.

 

*Réseau belge de lutte contre la pauvreté (BAPN); Réseau wallon de lutte contre la Pauvreté (RWLP); Brussels armoede platform (BPA); Forum bruxellois de lutte contre la pauvreté (FBLP);  Netwerk tegen armoede (NTA)

11.11.11 DOOR:

Teken de oproep

"Wij vragen de Belgische regering om op Europees niveau te pleiten voor duurzame oplossingen die de mensenrechten respecteren en die zorgen voor een veilige en legale toegang tot het Europese grondgebied.

We vragen ook dat België zich houdt aan zijn wettelijke en morele verplichtingen voor een waardige en kwaliteitsvolle opvang van asielzoekers vóór, tijdens en na de toekenning van de vluchtelingenstatus."

Toon je steun op facebook en twitter

Om je solidariteit met vluchtelingen te tonen, hebben verschillende organisaties een badge gemaakt die je makkelijk kan toevoegen aan je profielfoto op Facebook of Twitter.


Gebruik op social media ook de volgende hashtags: #‎WithOpenArms #‎RefugeesWelcome

Problemen met het aanpassen van je profielfoto?
Je kan de badge ook hier downloaden.

Zie ook

 

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels