"Salvadoranen schieten in bij vrijhandel met VS"

Boeren en de meeste ondernemers in El Salvador hebben de indruk dat ze hun broek scheuren aan het omstreden vrijhandelsakkoord tussen Midden-Amerika en de VS. Straatventers raakten de afgelopen maanden slaags met de politie omdat die nu optreedt tegen namaak en illegale kopieën, één van de vereisten van het verdrag.


Volgens de Salvadoraanse econoom Raúl Moreno heeft het verdrag sinds het startschot op 1 maart enkel voordeel opgeleverd voor een kleine groep van grote ondernemers, vooral importeurs. Kleine boeren en zelfs consumenten verliezen er volgens hem bij.

De akkoord geeft "de genadeslag aan de Salvadoraanse landbouw" zegt Moreno. "Sommige sectoren, zoals de rijstteelt, zullen binnen één jaar helemaal van de kaart geveegd zijn." Daarmee levert El Salvador volgens hem ook aan "voedselsoevereiniteit" in. Door het verdrag vallen voor Amerikaanse boeren veel importheffingen weg in El Salvador. Omdat ze op grote schaal produceren en vaak subsidies ontvangen, kunnen ze hun waren veel goedkoper aanbieden.

Boerenleider Miguel Alemán van de Federatie van de Landhervorming die 131 landbouwcoöperaties verenigt, schat dat 400.000 producenten van maïs en andere graangewassen in El Salvador nu de negatieve gevolgen van het vrijhandelsakkoord voelen. "Onze coöperaties kunnen dit jaar een vijfde minder mensen aan het werk zetten. Dat is een vermindering met 2.000 mensen."

"Binnen vijf jaar zitten we helemaal aan de grond en kan El Salvador de voedselbevoorrading van de bevolking niet meer garanderen", voorspelt Aléman. Amerikaanse boeren mogen de komende jaren geleidelijk aan hun export naar El Salvador opvoeren.

De cijfers lijken de critici gelijk te geven. Volgens Amerikaanse statistieken voerde El Salvador in de eerste helft van 2005 voor 984 miljoen dollar uit naar de VS. De eerste zes maanden van dit jaar daalde dat cijfer tot 798 miljoen dollar. De VS exporteerden van januari tot en met juni 2005 voor 956 miljoen dollar naar El Salvador, en tijdens dezelfde periode dit jaar voor 1.067 miljoen dollar.

Weerwerk kwam er de laatste maanden vooral van straatventers. El Salvador moet volgens het verdrag buitenlandse investeringen en intellectueel eigendom beter beschermen. Het land moet in het bijzonder iets ondernemen tegen de productie en verkoop van illegale kopieën van merkkledij, schoenen en DVD's. Honderdduizenden straatventers verdienen met die handel hun brood.

Naast El Salvador ondertekenden in 2004 nog vijf andere landen uit Midden- Amerika en ook de Dominicaanse Republiek het vrijhandelsakkoord met de VS. Alleen in de Dominicaanse Republiek en Costa Rica is het nog niet in werking getreden. De tegenstanders vrezen dat Amerikaanse bedrijven de concurrentie in Midden-Amerika onder de voet gaan lopen.

Volgens de Salvadoraanse regering wordt het akkoord een zegen voor 's lands economie. President Antonio Saca en zijn medewerkers geloven dat het 40.000 banen zal opleveren en de buitenlandse investeringen zal aanzwengelen. In Midden-Amerika scoort alleen Guatemala nog slechter op dat punt. Met een economische groei van amper 2,8 procent bungelde El Salvador vorig jaar helemaal achteraan in het Midden-Amerikaanse peloton. Door die slechte conjunctuur verlaten elke dag gemiddeld 700 Salvadoranen hun land om elders, vooral in de VS, hun geluk te beproeven. IPS (PD/JS)

Deel dit artikel