Slechts een derde van de kinderen geniet sociale bescherming

Kinderen Afrika

De meerderheid van de kinderen op aarde geniet geen sociale bescherming. Die is noodzakelijk om aan armoede te ontsnappen, zeggen Unicef en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in een gezamenlijk rapport.

Wereldwijd krijgt slechts 35 procent van de kinderen een vorm van sociale bescherming: 87 procent van de kinderen in Europa en Centraal-Azië, 66 procent in de Amerika?s, 28 procent in Azië en 16 procent in Afrika.

Tegelijk leeft een op de vijf in extreme armoede (met minder dan 1,9 dollar per dag), en bijna de helft van de kinderen op aarde ervaart "gematigde" armoede (minder dan 3,10 dollar per dag).

Kinderen sneller helpen

Overal geldt dat armoede kinderen zwaarder treft. Ze hebben namelijk dubbel zoveel kans als volwassenen om in armoede te moeten leven.

Het rapport van het VN-kinderfonds en ILO roept op om kinderen en gezinnen sneller te helpen met het uiteindelijke doel om elk kind sociale bescherming te kunnen geven en ook om de beloftes zoals vastgelegd in de Duurzaamheidsdoelen (SDG's) waar te maken.

Sociale bescherming is de noodzakelijke eerste stap op weg naar beleid dat aandacht heeft voor voedsel, gezondheid en onderwijs voor elk kind, en voor het terugschroeven van kinderarbeid, kinderarmoede en de kwetsbaarheid van de jongsten.

Argentinië, Mongolië en Zuid-Afrika

Sociale bescherming is geen privilege voor rijkere landen, stelt het rapport. Ontwikkelingslanden die recent enorme vorderingen hebben gemaakt op dit vlak zijn Argentinië, Brazilië, Chili, Mongolië en Zuid-Afrika. In al deze landen genieten alle tot bijna alle kinderen sociale bescherming.

Toch zijn er nog veel andere landen die worstelen om sociale bescherming voor kinderen te institutionaliseren, waardoor er slechts een beperkte dekking is. In sommige landen zien de onderzoekers zelfs dat overheden hun begroting in evenwicht willen brengen en daarom kiezen om hun bijdragen voor kinderen net terug te schroeven.

"Kinderarmoede kan teruggedrongen worden als er meer sociale bescherming is", zegt Isabel Ortiz van ILO. "Om het leven van kinderen te verbeteren is er politieke wil nodig. Zelfs de armste landen hebben fiscale ruimte om de sociale bescherming voor de jongsten uit te breiden."

"Armoede treft kinderen het hardst, want de gevolgen ervan kunnen ze een heel leven lang met zich meedragen. Slechte voeding en verloren jaren van schoollopen, kun je nooit meer helemaal inhalen. Dat is een ramp voor het individu, maar ook voor de gemeenschap", zegt Alexandra Yuster van Unicef.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels