Sociale organisaties in Ecuador vragen internationale solidariteit voor volksraadpleging Yasuni

yasuni intal
 

De democratie schudt op zijn grondvesten in Ecuador. Nadat het Collectief Yasunidos vorige week een verzoek tot referendum indiende betreffende olieboringen in Yasuni-ITT, ondersteund door 756.291 handtekeningen, zijn de laatste paar dagen in de Nationale Kiesraad (Consejo Nacional Electoral), het orgaan dat dergelijke verzoeken behandelt in Ecuador, ernstige en onverklaarde onregelmatigheden opgedoken.


 

Deze onregelmatigheden hebben als doelstelling een groot aantal handtekeningen te diskwalificeren en op die manier de volksraadpleging te boycotten. We zetten even de hoogtepunten van dit korte, maar intense proces op een rijtje.

Op 15 augustus 2013 kondigt president Rafael Correa aan de Ecuadorianen aan dat hun droom om de petroleum in de ondergrond te laten zitten, zodat een van de meest biodiverse gebieden ter wereld en thuis van verschillende inheemse volkeren intact kan blijven, niet waargemaakt zal worden.

Als reactie op deze aankondiging komen duizenden mensen samen, waaronder vooral jongeren, in Quito, Guayaquil, Cuenca en andere steden van het land, om een signaal te geven dat ze niet akkoord gaan met deze beslissing. Die dag wordt gekenmerkt door de geboorte van het collectief Yasunidos, die hun droom niet willen laten varen en het heft in eigen handen nemen. Het initiatief, dat ontstaan is vanuit de civiele samenleving, en in het bijzonder door diegenen die al decennia lang de gevolgen ondervinden van de olieboringen in de Ecuadoriaanse Amazone, keert terug naar zijn roots.

Lees verder op intal.be...BRON:
Intal

Deel dit artikel