Steun de strijd van vakbondsmilitanten in El Salvador: teken de petitie!

Militante voert actie bij Hermosa-fabriek

Hun arbeidsrechten werden geschonden, lonen niet uitbetaald, wettelijke bijdragen voor sociale zekerheid en pensioenen zijn ‘verdwenen’. De arbeiders van Hermosa, een textielfabriek in El Salvador, vonden dat het zo niet langer kon: in april 2005 werd hun vakbond erkend en eisten ze een onderzoek. Nog geen maand later blijkt dat de werkgever alle materialen en machines al naar een andere vestiging heeft overgebracht. De fabriek sluit en de werknemers staan op straat.


 “Maar we leggen er ons niet zomaar bij neer”, zegt de 27-jarige Flor Jazmín Zometa Martínez, “al 1 jaar en 5 maanden voeren we strijd: de fabriek bezetten, rechtszaken aanspannen en demonstreren op straat.” Niet alleen de werkgever en het Ministerie van Arbeid worden ter verantwoording geroepen, ook Nike en Adidas zijn bij de zaak betrokken. “Zij waren opdrachtgevers van Hermosa en ondertekenden een gedragscode wat ondermeer inhoudt dat ze werken met leveranciers die het recht op vereniging toelaten en mensen correct betalen. Ze waren op de hoogte van de arbeidsschendingen, maar lieten toch begaan”, legt Flor Jazmín uit.

Daarom vragen de werknemers aan de twee sportmerken dat ze nu hun verantwoordelijkheid opnemen: participeren in een fonds om de achterstallige lonen uit te betalen en er mee voor zorgen dat de werknemers ergens anders aan de slag kunnen.

 Steun de Hermosa-arbeiders en onderteken nu de petitie op de FOS-site:

 

Deel dit artikel