Stop pesterijen tegen Palestijnse vredesactivist

Uren wachten aan een grenspost. Bij een officier geroepen worden, die niet opdaagt, en vervolgens enkele dagen later naar een andere uithoek moeten gaan, om daar ook uren te wachten en niemand te zien. Met dit soort pesterijen blijven Israëlische inlichtingendiensten Hasan Barghouthi lastigvallen. Hij is Algemeen Directeur van het Democracy and Workers' Rights Center in Palestina, een partner van FOS.

Op 23 maart 2005 was Hasan Barghouthi onderweg naar Jordanië, om van daar naar Marokko te gaan, waar hij een vorming over HIV/aids op de werkplek en een vergadering zou bijwonen. Hij werd zonder verdere uitleg door de Israëlische inlichtingendiensten aan de grens met Jordanië tegengehouden, en mocht pas 4 uur later zijn reis verder zetten. Op zijn terugweg naar Palestina, op 8 april, werd hij 3 uur vastgehouden, waarna hij een schriftelijk bevel meekreeg om zich op 12 april om 11 uur bij officier "Shay" aan te bieden in het Israëlische legerkamp Beit El. Na uren van wachten, werd hij verzocht om zich op 19 april in het legerkamp Ofer (Betunia) aan te melden. Vorig jaar had hij al gelijkaardige ervaringen, waarbij hij drie keer voor niets werd opgeroepen, en telkens meer dan 7 uur moest wachten, zonder ooit effectief iemand te spreken.


Hasan Barghouthi is een vakbondsmilitant en bekend vredesactivist. Hij staat aan het hoofd van het "Democracy and Workers' Rights Center" (DWRC), een partner van FOS. Deze onafhankelijke Palestijnse NGO werd in 1993 opgericht door een aantal academici, advocaten en vakbondsleiders. De algemene doelstelling van DWRC is gericht op de versterking van de Palestijnse arbeidersbeweging volgens democratische basisprincipes, om hun rol en impact op het economische, politieke en sociale leven te vergroten. De doelgroep van DWRC zijn de Palestijnse arbeiders en bedienden tewerkgesteld in Palestina en in Israël, de leiders van arbeiderscomités en van vakbonden.

Wat kan je doen?
Stuur een e-mail naar de Israëlische overheid, waarin je de allesbehalve vredesbevorderende praktijken veroordeelt. 

 

Deel dit artikel