Syrië en chemische wapens


Begin deze week kwamen er verschillende berichten over een aanval op Ghouta (buitenwijk van Damascus) waarbij chemische wapens zouden gebruikt zijn met een groot aantal burgerslachtoffers als gevolg. Er kwamen al eerder berichten uit Syrië waarbij op verschillende gelegenheden de partijen elkaar beschuldigden van het gebruik van chemische wapens.


Vorige maand sprak het Internationale Rode Kruis al zijn bezorgdheid over het gebruik van chemische wapens in Syrië en riep het de partijen bij het conflict op om het internationaal humanitair recht na te leven.Op basis van de informatie die toen beschikbaar was, kon het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) geen vaststelling doen of en door wie chemische wapens gebruikt waren. Het Rode Kruis is ook niet betrokken bij een formeel onderzoek naar het vermeend gebruik van chemische wapens in Syrië.

Het Rode Kruis verwelkomt echter elk initiatief of activiteit dat licht werpt op gebeurtenissen met mogelijke schendingen van internationaal humanitair recht, inclusief systematische en objectieve onderzoeken naar het vermeende gebruik van chemische wapens.

Momenteel is er een onderzoeksteam van de Verenigde Naties aanwezig in Damascus. Het VN-team heeft een mandaat om eerdere gebeurtenissen waarbij mogelijk chemische wapens werden gebruikt, te onderzoeken. Gisteren deed de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties al een oproep naar de partijen om de gebeurtenissen van begin deze week in Ghouta door het VN-team te laten onderzoeken.

Naast het vermeend gebruik van chemische wapens, worden elke dag vele burgers gedood en gewond door conventionele wapens. Schendingen van het internationaal humanitair recht door alle partijen van het conflict blijven voortduren en de humanitaire noden groeien elke dag.


Lees het volledige bericht op ihr.rodekruis.be

Deel dit artikel