Syriërs hebben schrik voor etnische twisten

Kaart SyriëSinds enkele weken zijn er ook in Syrië betogingen. Intal legde zijn oor te luisteren bij Tamia, een intal-lid uit Syrië die alles op de voet volgt en dagelijks met familie en vrienden belt.

Kan je ons vertellen wat er de laatste week in Lattakia gebeurd is?

"Vorige week kwamen ook in Lattakia enkele honderden mensen op straat. Net zoals in een aantal andere steden. Lattakia is de thuisbasis van de president Bashir al-Assad en er wonen vooral alawieten (een sjiïtische strekking binnen de islam), soenieten en christenen. Tijdens de betoging van vorig weekend stonden betogers tegenover voorstanders van de president, met daartussen politiemensen.

Van 25 maart tot 31 maart verschenen er gemaskerde mannen die schoten vanuit auto's en van op daken. Er kwamen in totaal 13 mensen om, zowel burgers als politiemensen. Gelukkig konden zowel de inwoners als de politie de gewapende mannen aanhouden en werd het kalmer in de stad.

 

Maar dit was niet het enige waardoor de mensen zich vragen zijn beginnen stellen over wat er precies aan de hand is. Zo werden in de wijken waar vooral alawieten wonen geruchten verspreid dat mensen uit de soenitische buurten zich bewapenden om hen aan te vallen. In de soenitische wijken werden geruchten verspreid dat de alawieten hen zouden aanvallen.

Niemand weet wie deze geruchten verspreidt. Gelukkig, na een eerste paniek, zijn de mensen elkaar beginnen contacteren. Je moet weten dat er in Lattakia geen tegenstellingen zijn tussen de verschillende gemeenschappen en iedereen heeft wel vrienden in de verschillende wijken. Zo werd het snel duidelijk dat iemand de verschillende gemeenschappen tegen elkaar wilde opzetten.

Door de organisatie van buurtcomités zijn de inwoners van Lattakia er in geslaagd om dit gevaar af te wenden. Toch ben ik er niet erg gerust in en ben ik bang dat er nieuwe provocaties gaan volgen om de mensen tegen elkaar uit te spelen."
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel