Transparantie voorwaarde voor maatschappelijk debat ggo's

Door de overheid betaalde reclame voor ggo's

Dinsdag startte in Dendermonde het proces van 11 activisten, die vorig jaar betrokken waren bij een protest op een ggo-aardappelveld in Wetteren. Sindsdien zijn in de media sporadisch enkele elementen aan bod gekomen voor een maatschappelijk debat over ggo's in de landbouw.

Maar voor een echt maatschappelijk debat is openheid van informatie een voorwaarde. De consument heeft dus recht op transparante ketens en dat recht wordt vandaag geschonden.

 

Of het nu een kipfilet, varkenskotelet, doos melk of portie kaas is, de consument wordt vandaag het recht ontzegd om te weten of de dieren gevoerd werden met ggo's of niet. Alleen wie zich verdiept in de materie, zal ontdekken dat de Europese veehouderij sinds enkele decennia voor 80% afhankelijk is van de import van soja voor veevoeders. Soja die geproduceerd wordt in Brazilië, Argentinië en de VS, landen waar bijna uitsluitend ggo-soja geteeld wordt.

Los van het gebrek aan informatie over de ecologische en sociale gevolgen hiervan, wordt de Europese consument dus in het ootje genomen inzake ggo's, die hij elke dag indirect op het bord krijgt via dierlijke producten.

Ondergetekenden pleiten dan ook voor een aanpassing van de Europese regelgeving: voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong waarbij de dieren werden gevoerd met ggo's zouden dit op het etiket moeten vermelden.

Werkgroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw (Wervel), Test-Aankoop, Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, Oxfam-in-België, Bioforum Vlaanderen, Vredeseilanden,Voedselteams, Velt.


Meer info:


 BRON:
Wervel

Deel dit artikel