Moord op Berta Cáceres: Oproep voor onafhankelijk moordonderzoek

protestberta1

Voor de Hondurese ambassade in Brussel hebben medestanders van de vermoorde activiste Berta Cáceres gepleit voor een onafhankelijk onderzoek. Trias schaart zich achter deze eis.

Berta Cáceres werd anderhalve maand geleden in haar huis vermoord. Vorig jaar won de vrouw nog de Goldman Environmental Prize, ook wel de groene Nobelprijs genoemd. Ze werd bekroond voor haar verzet tegen de bouw van de Agua Zarca-dam.

Cáceres heeft zich als boegbeeld van Copinh onvoorwaardelijk ingezet voor de Lenca, een inheemse bevolkingsgroep. Dat ze risico's liep, bleek uit herhaaldelijke doodsbedreigingen. Uit statistieken blijkt trouwens dat Honduras het gevaarlijkste land ter wereld is voor milieuactivisten.

Internationaal onderzoek

Jose Asencion Martinez, coördinator van Copinh, heeft geen vertrouwen in het Hondurese gerecht. Daarom pleit hij ervoor dat het moordonderzoek uitgevoerd wordt door onafhankelijke experts van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH).

De Hondurese ambassadeur Robero Ochoa Madrid betoonde zijn medeleven met de actievoerders. 'We veroordelen de moord op alle mensen die strijden voor mensenrechten', aldus de ambassadeur, die eraan toevoegde dat de Hondurese regering vragende partij is voor internationale hulp bij het onderzoek naar de moord op Cáceres.

Bertha Zúniga Cáceres

Bertha, de 25-jarige dochter van de vermoorde activiste, apprecieerde de reactie van de ambassadeur. 'We zijn het niet gewoon dat de Hondurese autoriteiten ons te woord staan. Dat is een positief signaal, maar nu willen we ook dat de politieke daad bij het woord gevoegd wordt. De regering moet groen licht geven voor een onderzoek door het CIDH.'

Sterk middenveld

Honduras is één van de 14 overzeese landen waar Trias actief is. Trias versterkt Eroc, een vereniging die het maatschappelijk middenveld versterkt. Dat is een grote uitdaging, want de positie van inheemse gemeenschappen, vrouwen en jongeren staat in Honduras zwaar onder druk.

 

Trias vzw DOOR:

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels