Update: Campagne 'Israël koloniseert - Dexia financiert'

Dit artikel geeft geen achtergrond, noch analyses over de campagne. Wat dit artikel wel wil bereiken is dat iedereen een overzicht heeft van de belangrijkste resultaten van de campagne. Dit artikel zal dan ook regelmatig bijgewerkt worden. Ben je zelf actief met de campagne, aarzel dan niet om je resultaten door te geven. En nog een tip, je begint best beneden te lezen als je dit voor de eerste keer leest. Als je zelf meteen aan de slag wil met de campagne. Dan kan je de on-line petitie tekenen en verspreiden.

Lees ook het artikel met de inhoudelijke argumenten voor deze campagne.

25 mei 2009: 61 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. 28 gemeentes en de provincie Namen stemden een motie.

19 mei 2009: TVcom Brabant Wallon zendt een kort interview met Joaquim uit nav de solidariteitsdag "Palestine, quelle solidarité et pourquoi?" in Nivelles.

16 mei 2009: Radio Centraal uit Antwerpen interviewt Mario nav de reactie van Dexia op de vragen van het platform die tijdens de Algemene Vergadering van Dexia werden gesteld.

14 mei 2009: 20 Israëilsche organisaties vragen dat het Noors pensioenfunds desinvesteert in bedrijven die profiteren van de bezetting. Van de 15 bedrijven die geciteerd worden is Dexia nr. 3.

14 mei 2009: Ook nadat Mr. Dehaene heeft gezegd dat de investeringen van Dexia in de Bezette Gebieden niet meer kunnen op basis van hun ethische code blijft Minister De Gucht beweren dat de investeringen van Dexia in Israël succesvol zijn.

13 mei 2009: De actie voor het hoofdkantoor van Dexia wordt een succes. 300 manifestanten maken hun ongenoegen duidelijk. Bekijk de fotoreportage, de verslagen intal-indymedia-MO* en deze video op indymedia. Ook verschillende kranten berichten over de actie 1-2-3 net als de Franstalige Metro. Tijdens de AV van de Dexia-groep stelt het platform enkele vragen aan Dhr. Dehaene en Dhr. Mariani. Je kan alles bekijken op de Dexia-website. (Meld je aan en ga naar 'Questions and Answers', na 12 minuten volgt de vraag van Philippe van Artistes contre le Mur in naam van het platform)

13 mei 2009: Het platform plant een actie op het Rogierplein voor de Dexia Toren om 16 u. Er zullen ook vragen gesteld worden op de AV van de Dexia Groep.

12 mei 2009: De campagne is opgenomen in de wereldwijde nieuwsbrief van www.stopthewall.org over de BDS-campagne.

12 mei 2009: De facebook-groep van de campagne heeft 908 leden en is een 'crowd'. Nog 92 leden zijn nodig om een 'Guild' te worden. Nodig je vrienden uit! 815 mensen tekenden de online e-mail petitie al.

12 mei 2009: Het Palestijnse nieuswagentschap 'Maan News Agency' publiceert een artikel over de rol van Dexia in de Bezette Gebieden.

12 mei 2009: De Tijd publiceert een groot artikel over de banden tussen Dexia en de bezette Palestijnse gebieden onder de titel "Dit is een openluchtgevangenis". De Tijd spreekt ook over geruchten dat de Dexia Groep Dexia Israël zou willen verkopen. Dit laatste zou volgens Dexia niets, echt niets, met de campagne te maken hebben.

11 mei 2009: Vertegenwoordigers van het platform worden ontvangen door Dhr. Dehaene en Dhr. Mariani. De resultaten van het gesprek zullen op de actie van 13 mei toegelicht worden.

9 mei 2009: Radio Centraal uit Antwerpen interviewt Mario live in de uitzending nav de actie van 13 mei.

4 mei 2009: De gemeente Herent stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

4 mei 2009: De campagne wordt toegelicht voor de militanten van de BBTK-SETCa actief in de Dexia Groep.

April 2009: Verschillende initiatieven gericht op gemeentes worden genomen in Lede, Genk, Herent, Saint-Gilles, Brugge, ...

30 april 2009: De gemeente Herzele stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken. Hier lees je alles over de gemeenteraad van 30 april.

28 april 2009: Dhr. Van der Maelen legt minister De Gucht opnieuw het vuur aan de schenen in het Belgisch Parlement. De Gucht heeft in een brief aan Dhr. Dehaene, voorzitter van de Raad van Bestuur, laten weten dat het bijzonder onaanvaardbaar zou zijn als er sinds 2001 nog dergelijke leningen werden verstrekt. Je kan het debat nalezen in het verslag van de zitting van de commissie van buitenlandse betrekkingen.

27 april 2009: 55 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al.

18 april 2009: In Frankrijk wordt er actie gevoerd op een bijeenkomst waar ook vertegenwoordigers van Dexia aanwezig zijn. Alles wordt op de gevoelige plaat vast gelegd.

8 april 2009: 50 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. 25 gemeentes en de provincie Namen stemden een resolutie.

8 april 2009: De campagne wordt opgenomen in het E-zine van het team Internationaal van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Het E-zine heeft 880 abonnees.

3 april 2009: Netwerk Vlaanderen publiceert een artikel over de campagne.

1 april 2009: Er verschijnt een artikel in Electronic Intifada over de campagne.

maart 2009: Honderden kaarten nr. 2 worden binnengebracht en 176 kaarten nr. 1 die binnengebracht werden worden op het hoofdkantoor van Dexia afgeleverd. Verschillende acties, info-avonden, stands, ... worden georganiseerd in Antwerpen, Brussel, Leuven, Tubize, Luik, ... . Génération Palestine (GP) neemt initiatieven in Jette, Waterloo, Bergen en Waver.

31 maart 2009: 47 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. Ook de BBTK-SETCa en het verbond ACV - Brussel-Halle-Vilvoorde sloten zich aan.

30 maart 2009: De gemeente Nivelles stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

30 maart 2009: Tijdens een persconferentie wordt de on-line petitie van de campagne gelanceerd. Je kan ze hier tekenen. Enkele nieuwe organisaties die het platform ondertekenden maken van de gelegenheid gebruik om hun motivatie toe te lichten. Bruno Buchet (burgemeester Viroinval), Marijke Persoone (LBC, bediende centrale van het ACV), Lieven Vanhoutte (Algemene Centrale-ABVV) en Michel Warschawski (mede-oprichter van het Alternative Information Center uit Jerusalem) en Mario Franssen (woordvoerder van de campagne) nemen het woord. Er verschijnen artikels over de landecering in De Standaard, Le Soir, De Morgen, Het Laatste Nieuws en Solidair.

25 maart 2009: Dirk Van der Maelen interpelleert (p.9) minister De Gucht opnieuw over Dexia. De Gucht blijft nog steeds het antwoord schuldig.

24 maart 2009: De facebook-groep van de campagne heeft 663 leden en is een 'crowd'. Nog 337 leden zijn nodig om een 'Guild' te worden. Nodig je vrienden uit!

24 maart 2009: 45 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. Vooral solidariteitsgroepen en ngo's maar ook de LBC, de Algemene Centrale van het ABVV, Netwerk Vlaanderen, politieke partijen en gemeentes.

23 maart 2009: De gemeente Seraing stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

Op enkele maanden tijd hebben een twintigtal gemeentes een motie gestemd tegen de activiteiten van de Dexia Groep in Israël.

18 maart 2009: De gemeente Florennes stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

17 maart 2009: De campagne wordt toegelicht voor de militanten van de LBC actief in de Dexia Groep.

16-20 maart 2009: Gedurende 5 dagen bellen 55 activisten naar de klachtenlijn van Dexia. Ze klagen de banden aan tussen Dexia en de kolonisering van Palestina en eisen dat Dexia zijn banden met de bezetting verbreekt.

10 maart 2009: Een persbericht wordt verstuurd om te antwoorden op de argumenten van Dexia als reactie op de postkaarten die ze van over het hele land. In het persbericht wordt verwezen naar het krediet van 8.000.000 euro dat Dexia Israël in juni 2008 toegekend heeft aan Jerusalem volgens het half jaar rapport van Dexia Crédit Local. Het persbericht wordt overgenomen in Le Soir.

3 maart 2009: De gemeente Ittre stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

3 maart 2009: Lommel, als eerste Vlaamse gemeente, stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken. (handtekeningen onder de motie 1-2

2 maart 2009: De gemeente Sambreville stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken. 

februari 2009: In het februari nummer van 'Beweging - voor een strijdbare en politiek zelfstandige Christelijke arbeiders beweging' verschijnt een artikel over de campagne. 

25 februari 2009: Al Jazeera zendt een reportage uit over de Dexia-campagne.

20 februari 2009: De provincie Namen stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

19 februari 2009: De gemeente Anderlecht stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

19 februari 2009: De Gemeentelijke Holding, de holding die de Dexia-aandelen van de gemeentes groepeert, is onder druk van de gemeentes die moties stemmen (en het platform ondertekenen) verplicht om een schrijven aan Dexia te richten. Dexia maakt er zich vanaf met dezelfde argumenten als voorheen en bevestigen zo dat ze niet van plan zijn hun beleid te wijzigen. Je vindt de brieven terug op de website van de Gemeentelijke Holding.

18 februari 2009: Een debat in de provincieraad van Henegouwen zorgt voor de nodige commotie. Le Soir berichtte erover.

18 februari 2009: De postkaarten van de campagne beginnen toe te stromen bij Dexia. Dexia voelt zich verplicht om zich te verdedigen en stuurt iedereen die een kaart invult een brief. De argumenten die Dexia gebruikt om zijn illegale financiering van de kolonies te verdedigen zijn dezelfde die eerder reeds gebruikt werden door de CEO van Dexia Mariani bevestigen alleen maar dat ze niet van plan zijn hun beleid bij te sturen.

18 februari 2009: De gemeente Lessines stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

16 februari 2009: De gemeente Soumagne stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

16 februari 2009: De gemeente Pont-a-Celles stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

16 februari 2009: De gemeente Sint-Joost-Ten-Node stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken. Mevr. Mouzon, gemeenteraadslid, is tevens vice-voorzitster van de Gemeentelijke Holding. Het debat werd op film vastgelegd. Je kan het hier bekijken.

14 februari 2009: De eerste actie aan een Dexiakantoor wordt in Antwerpen georganiseerd.

11 februari 2009: De Dexia-campagne wordt vernoemd in een artikel over de banden tussen Franse bedrijven en de bezetting van Palestina.

9 februari 2009: De gemeente Le Roeulx stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

9 februari 2009: De gemeente Thuin stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

4 februari 2009: Dhr. Van der Maelen stelt een vraag in de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen van de kamer aan Minister De Gucht over de banden tussen Dexia en de Bezetten Gebieden. De verwarring die Dhr. De Gucht en Dhr. Van der Maelen creëren rond het tijdstip van het toekenning van de kredieten is onterecht. Dhr. David Kapah stelde in 2007 dat de kredieten in de 2.5 jaar voorafgaand aan zijn ondervraging in het Israëlische parlement werden toegekend, dus +/- 4 jaar nadat Dexia NV de controle over Dexia Israël verwierf.

3 februari 2009: 28 organisaties tekenden het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' al. Vooral solidariteitsgroepen maar ook politieke partijen en de gemeente Viroinval.

31 januari 2009: De groep intal-Bruxelles-Palestine organiseert een info & mobilisatie avond rond de campagne. De 300 aanwezigen nemen 1.700 flyers en postkaarten mee. De campagne is definitief op gang geschoten.

30 januari 2009: Het campagnemateriaal wordt geleverd (Flyer, kaart1, kaart2). Het logo werd eerder al afgewerkt en de affiches voor de campagne zijn in druk.

30 januari 2009: De vakbondsdelegatie BBTK van Dexia schrijft een open brief aan de Raad van Bestuur en het Directiecomité van Dexia.

29 januari 2009: De gemeente Doische stemt een motie over de financiering van de Israëlische kolonies in de Palestijnse gebieden door Dexia.

29 januari 2009: De gemeente Herstal stemt een motie die aan de structuren van de Belgische bankinstellingen vraagt om het internationaal recht en de ethiek te respecteren bij hun bankverrichtingen.

29 januari 2009: De gemeente Couvin stemt een motie (1-2) die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

27 januari 2009: Prof. Rudy Doom verwijst in de MO*PAPER 'Hoe zien wij Gaza' naar de Dexia-campagne als middel om niet te vergeten wat er in Gaza is gebeurd.

27 januari 2009: De gemeente Momignies stemt een motie (1-2) die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

26 januari 2009: De gemeente La Louvière stemt een motie (p. 130) die aan de Gemeentelijke Holding vraagt om tussen te komen op de RvB van Dexia zodat Dexia geen nieuwe financiering meer geeft aan de Israëlische kolonies.

26 januari 2009: De gemeente Chapelle-lez-Herlaimont stemt een motie (1-2) die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

26 januari 2009: De gemeente Moeskroen stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

22 januari 2009: De gemeente Molenbeek stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verduidelijken.

21 januari 2009: In het Brussels Parlement wordt er een vraag gesteld aan Minister van Financien Vanhengel.

20 januari 2009: De gemeente Ottignies-Louvain-la-Neuve stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

19 januari 2009: Omar Barghouti van de BDS-campagne in Palestina spreekt een videoboodschap in voor de Dexia-campagne.

19 januari 2009: De gemeente Vielsalm stemt een motie (1-2) die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

19 januari 2009: De gemeente Floreffe stemt een motie (1-2-3) die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

19 januari 2009: De gemeente Ciney stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

14 januari 2009: In De Morgen wordt er in een opiniestuk voor een Boycot van Israël naar de Dexia-campagne verwezen en op Radio 1 wordt de campagne toegelicht in De ochtend.

14 januari 2009: In het Vlaams Parlement worden er verschillende vragen gesteld over de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden. Dhr. Kris Peeters komt hierbij in het nauw omdat hij onvoldoende op de hoogte is van het dossier en zich enkel op informatie van Dexia baseert. O.a. in MO* verschijnt er een artikel over het debat.

14 januari 2009: De gemeente Schaarbeek vraagt uitleg over de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden aan Dhr. Dehaene (voorzitter van de Raad van Bestuur van Dexia) en Dhr. Vermeiren (Voorzitter van de Gemeentelijke Holding). De Gemeentelijke Holding groepeert de aandelen van de Belgische gemeenten in de Dexia Groep. In deze lijst kan je nakijken hoeveel aandelen jouw gemeente van Dexia heeft.

13 januari 2009: In het Waals Parlement worden er vragen gesteld aan Minister van Economie Marcourt. De pers neemt dit ruim over.

11 januari 2009: Tijdens de grote betoging tegen de aanval op Gaza gooien betogers schoenen naar het Dexia-kantoor op de Brouckère.

8 januari 2009: Het platform 'Israël koloniseert – Dexia financiert' wordt gefinaliseerd. Elke organisatie, gemeente, ... kan het platform ondertekenen. Vanaf nu is de naam van de werkgroep de naam van de campagne.

22 december 2008: De gemeente Viroinval stemt een motie die vraagt om de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden te verbreken.

3 december 2008: Dhr. De Vriendt, Dhr. Brotcorne en Dhr. Jambon stellen parlementaire vragen aan Minister Reynders en Minister De Gucht over de banden tussen Dexia en de Bezetten Gebieden.

19 november 2008: Dhr. Mariani, gedelegeerd bestuurder van de Dexia Groep, antwoordt op de brief van de Werkgroep. In deze brief bevestigt hij dat Dexia de kolonies financiert, zonder echter een antwoord te geven op de vraag wat hij eraan gaat doen.

12 november 2008: Er wordt een eerste actie georganiseerd aan het hoofdkantoor van de Dexia Groep op het Rogierplein in Brussel.

8 november 2008: In Le Soir verschijnt er een artikel over de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden gebaseerd op de bewijzen die op 28 oktober gevonden werden.

28 oktober 2008 's avonds: Twee mails die de band tussen Dexia en de bezetting duidelijk aantonen vallen in onze mailbox. 'The Coalition of Women for Peace' uit Israël heeft de 'smoking gun' gevonden. De coalitie onderhoudt o.a. de website www.whoprofits.org.

De eerste mail bevat een document (in 't Hebreeuws) van de website van het Israëlisch parlement en geeft aan dat Dexia Israël een lening heeft toegekend aan de kolonie 'Ma'ale Efrayim'. De lening werd gestart in 2003 en loopt over 12 jaar.

De tweede mail bevat een document van de website van het Israëlisch parlement (19 juni 2007) waarin Dhr. David Kapah, directeur van Dexia Israël, zegt dat Dexia Israël tussen 2005 en 2007 7 kolonies en 3 regio's* in de Westelijke Jordaanoever kredieten heeft toegekend. *Kolonies: Alfei Menasheh, Elkana, Beit-El, Ariel, Beit Aryeh, Givat Zeev en Kedumim. Regio's: De Jordaanvallei, de Hebron regio en Samaria (het Noorden van de Westelijke Jordaanoever).

28 oktober 2008: De financiële crisis is uitgebarsten en de Belgische overheden investeren zwaar om Dexia overeind te houden. De Dexia Groep plant een herstructurering. De werkgroep stuurt een brief aan de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur (Dhr. Dehaene) en de nieuwe gedelegeerd bestuurder (Dhr. Mariani) om uitleg te vragen over de banden tussen Dexia en de Bezette Gebieden.

16 november 2007: De 'Werkgroep Dexia' van COBI komt voor de eerste keer samen om gericht op zoek te gaan naar bewijzen van de banden tussen de Dexia Groep en de Bezette Palestijnse Gebieden. De groep bestaat na verloop van tijd uit leden van het ABP, COBI, CODIP, MCP, intal, Vrede en VPK.

15 april 2001: CODIP richt een schrijven aan de Raad van Bestuur van Dexia in verband met de participatie van Dexia in Otzar Hashilton Hamekomi.

1 januari 2001: Dexia laat weten dat Otzar Hashilton Hamekomi (OSM), een Israëlische bank die voor 45,3% in handen is van Dexia, volledig geconsolideerd werd vanaf 1 januari 2001. Dexia controleert 60,7% van het stemrecht.
Geciteerd uit http://www.dexia.com/n/docs/nl_0502rapports_ab/nl_0502rapporta09.pdf
Vandaag bezit de Dexia Groep 65.31% van het kapitaal van de bank, 65.99% van het stemrecht en 66.67% van het beslissingsrecht om directeurs te benoemen. Zie: http://duns100.dundb.co.il/2008/600057228/index.asp

November 1999: Dexia-dochter Dexia Crédit Local neemt een aandeel van 9 % in de Israëlische bank Otzar Hashilton Hamekomi. Zie: http://www.dexia.jobs/NL/whoweare/Pages/History.aspx

1953: Otzar Hashilton Hamekomi, het huidige Dexia Israel Public Finance Ltd wordt opgericht.
Zie: http://duns100.dundb.co.il/2008/600057228/index.asp

Deel dit artikel