Vandaag 82 mannen, vrouwen en kinderen op straat! In 2011 al 335 asielzoekers aan lot overgelaten

Logo Vluchtelingenwerk VlaanderenVluchtelingenwerk vraagt dringend crisisopvang voor deze mensen op de vlucht

Vandaag kregen 82 mensen op de vlucht bij aankomst in ons land geen opvang. Dat brengt het totaal van mensen op straat voor 2011 alleen al op 335 asielzoekers die aan hun lot overgelaten worden: nochtans hebben asielzoekers bij wet en als mens recht op een menswaardige opvang en fatsoenlijke begeleiding.

De asielzoekers die nu op straat staan kunnen nergens terecht en hebben vannacht en de volgende dagen dringend nood aan crisisopvang. Vluchtelingenwerk vraagt dan ook dat de regering hiervan de ernst inziet en onmiddellijk een crisisplan in werking stelt. ‘Wat in een mum van tijd opgezet kan worden bij bv een overstroming moet ook kunnen voor mensen die op de vlucht zijn voor hun leven en hier bescherming zoeken. In de wintertijd voorzien we toch ook extra plaatsen voor de daklozen,’ zegt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Asielzoekers die bij aankomst in ons land een asielaanvraag indienen bij de Dienst Vreemdelingenzaken krijgen de laatste tijd opnieuw een papier ‘niet-toewijzing’ in hun handen gedrukt. Met dit document kunnen ze in principe aankloppen bij een ocmw voor onderdak: ‘de meeste ocmw’s staan echter weigerachtig tegenover deze hulp waardoor deze asielzoekers nergens terecht kunnen en letterlijk op straat belanden,’ zegt Keytsman. De meeste asielzoekers die geen opvang kregen waaronder ook families met kinderen staan nog altijd op straat zonder zicht op een veilige toekomst. Ook de 82 asielzoekers van vandaag wacht hetzelfde lot als er geen crisisplan wordt ingericht. De plannen die circuleren om extra plaatsen in kazernes te open zijn meer dan welkom, maar bieden geen oplossing voor de mensen die vannacht op straat moeten slapen.

Daarnaast benadrukt Vluchtelingenwerk nog altijd dat het belangrijk is dat de lang beloofde extra 2.000 plaatsen in de gemeenten, de zogenaamde Lokale Opvanginitiatieven (LOI) er eindelijk komen. ‘Er werden nog maar 400 LOI’s opgericht en er is zicht op een bijkomende 600 plaatsen in verschillende gemeenten. Dit maakt dat nog maar de helft van de beloofde plaatsen werden gerealiseerd,’ zegt Keytsman.

Ook vraagt Vluchtelingenwerk dat asielzoekers die al lang in het gewone opvangnetwerk wonen via een spreidingsplan op een eerlijke manier worden toegewezen aan de OCMW’s: ‘Deze uitstroom verlicht dan de druk op het opvangnetwerk waardoor er weer plaats is voor nieuwe asielzoekers,’ zegt Keytsman. Daarnaast merkt Vluchtelingenwerk op dat meer en meer niet-begeleide minderjarige asielzoekers op hotel gedropt worden
zonder begeleiding en dat er ook voor hen in fatsoenlijke opvang en begeleiding moet worden voorzien.

‘Zolang de regering geen extra druk zet achter de implementatie van deze extra maatregelen zal de ene crisis naadloos overgaan in de andere en worden meer en meer mensen op zoek naar bescherming in ons land in de steek gelaten,’ waarschuwt Keytsman.

Perscontact: Eef Heylighen – 0473 88 65 97
Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel