Venezuela: Vierde verkiezingsoverwinning in 14 maanden voor Chávez-kamp


"Het volk van Venezuela heeft de hele wereld laten zien dat de Bolivariaanse revolutie sterker wordt voortgezet dan ooit tevoren." In deze termen gaf president Nicolás Maduro commentaar in de verkiezingsnacht van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag 8 december.De PSUV (Verenigde Socialistische Partij van Venezuela), de partij van president Nicolás Maduro, behaalde een grote meerderheid van de burgemeesters (250 van de 337 burgemeesters, de oppositie heeft er een 80-tal), maar de rechtse oppositie houdt de twee grootste steden van het land (Caracas en Maracaibo) in handen en haalt nu ook de derde grootste stad (Valencia) binnen. Verslag van een verkiezingscampagne en verkiezingen die rechts wilde omvormen in een referendum "voor" of "tegen" de Bolivariaanse revolutie.

Het kamp van Maduro (zijn partij, de PSUV, en zijn bondgenoten waaronder de Communistische partij van Venezuela, de PCV) haalt 49% van alle uitgebrachte stemmen tegen 42% voor de MUD, de koepel van de rechtse partijen. Zoals Maduro zondagavond liet opmerken "is dit de vierde keer in 14 maanden dat de oppositie de verkiezingen verliest". De MUD verloren inderdaad eerder al de presidentsverkiezingen in oktober 2012 (gewonnen door Chávez), de verkiezing van de gouverneurs van de verschillende staten in december 2012, de presidentsverkiezingen van april 2013, na het overlijden van Chávez, (gewonnen door Maduro voor Capriles) en nu in december 203 dus de gemeenteraadsverkiezingen. Deze herhaalde nederlagen dreigen de oppositie een flinke knauw te geven.

"Het volk van Venezuela heeft de hele wereld laten zien dat de Bolivariaanse revolutie sterker wordt voortgezet dan ooit tevoren", verklaarde president Nicolás Maduro.

 
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel