Verkiezing Democratische Republiek Congo in VN-Mensenrechtenraad is misplaatst

congo mensenrechten 2

Ondanks de enorme stijging van het aantal mensenrechtenschendingen in Congo werd het land met 151 stemmen verkozen voor een 3-jarig lidmaatschap van de VN-Mensenrechtenraad. In die positie zal het mee beslissen over onderzoekscommissies en resoluties in verband met mensenrechtenschendingen wereldwijd. Dat de pyromaan brandweerman wordt is bijzonder jammer.

In juni besliste de VN-Raad nog om een onderzoek in te stellen naar de zware misdaden in de Kasaï provincie. “Dit is een kaakslag voor alle slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Congo”, zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11. “Dat de slechtste leerling van de klas plots op de eerste rij zit en de punten uitdeelt valt moeilijk uit te leggen.”

Ondanks eerdere kritische uitspraken blijft een reactie van België uit. “Het zwijgen van België is oorverdovend. Ons land moet zich duidelijk uitspreken tégen het misplaatste Congolese lidmaatschap van de Raad en de grote stijging van het aantal mensenrechtenschendingen in Congo scherp veroordelen", aldus Vanden Berghe.  

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels