Verklaring van de Haifa-conferentie voor een kernvrij Midden-Oosten


Begin december 2013 nam intal deel aan de Haifa-conferentie. In de aanloop van deze conferentie werd de Israëlische coalitie voor ontwapening van kern- en massavernietigingswapens in het Middel-Oosten opgericht. Hieronder vinden jullie de slotverklaring.
Verklaring van de Haifa-conferentie voor een zone vrij van kern- en massavernietigingswapens in het Midden-Oosten gehouden te Haifa, Israël, op 5 en 6 december 2013.

Uit vrees voor de onmiddellijke dreiging van een nieuwe catastrofale oorlog in het Midden-Oosten, een regio die de grondstoffen voorziet voor grote wereld-economieën en door de mislukking van de Helsinki conferentie dat een proces had kunnen opstarten om een dergelijke oorlog te helpen voorkomen, werd er in Haifa een historische conferentie georganiseerd onder de slogan "Als Israël niet naar Helsinki komt, komt Helsinki naar Israël".

Een coalitie van huidige en voormalige Israëlische parlementsleden, samen met lokale en internationale vredes- en mensenrechtenactivisten, kwam samen in Haïfa, Israël, op 5 en 6 december om er op te roepen voor een zone vrij van kern- en massavernietigingswapens in het Midden-Oosten en een wereld zonder kernwapens.

Voormalig Amerikaans president Jimmy Carter schreef in een brief aan de conferentie: "Een Midden-Oosten vrij van massavernietigingswapens is een redelijke en haalbare doelstelling". Hij voegde hieraan toe: "ik prijs de organisatoren van deze conferentie voor dit belangrijke initiatief en roep alle staten in de regio op om onmiddellijk stappen te ondernemen om zich te ontdoen van deze gevaarlijke wapens in dit gevoelige deel van de wereld".

Lees verder op intal.be

 

BRON: Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel