Vertegenwoordiger Israëlisch leger krijgt podium in België.

Een Israëlische kolonel die een lezing geeft over de moeilijkheden die men ondervindt bij asymmetrische oorlogsvoering? Het klinkt als het begin van een cynische opmerking of een slechte grap. Toch zal op 25 mei de Israëlische kolonel Liron A. Libman de kans krijgen om tijdens de lezing "The Challenges in Asymmetrical Warfare; an Israeli experience" zijn ervaringen in oorlogsvoering te delen.

Kolonel Libman

Liron A. Libman is van opleiding jurist, met als specialisatie oorlogsrecht. Tijdens zijn studie doorliep hij ook een militaire opleiding, een officiersopleiding en een opleiding tot juridisch officier. Sindsdien werkt hij bij het “Military Advocate General Corps” (MAG), de instelling die het Israëlisch leger juridisch adviseert en bijstaat. Momenteel is hij hoofd van het departement Internationaal Recht, dat te maken krijgt met de juridische kant van gewapende conflicten tussen landen. Ook alle acties betreffende Palestina behoren hiertoe.

Interessant is dat hij tussen 2005 en 2009 als Chief Military Prosecutor werkte en in die functie de Israëlische staat vertegenwoordigde in rechtszaken die gingen over illegale bevelen, buitensporig geweld en het doden van onschuldige Palestijnse burgers. Hij deed in die periode enkele opmerkelijke uitspraken, zoals de onderstaande. Hij reageert hier op de stelling dat de legerleiding toestemming heeft gegeven om te schieten op iedereen die zich 's nachts op straat begeeft en zich 'verdacht' gedraagt.
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel