Vrijhandelsakkoorden rond de Middellandse zee

Verslag van een workshop tijdens het laatste Wereld Sociaal Forum in Tunis

U weet ongetwijfeld wel dat intal al enkele jaren campagne voert tegen de vrijhandelsakkoorden tussen Europa, Colombia en Peru. Spijtig genoeg worden deze handelsakkoorden niet alleen afgesloten met Latijns-Amerika, maar ook met landen rond de Middellandse zee.Eén van de workshops waar intal aan deelnam, werd gemodereerd door CNCD. Deze organisatie wijdde in maart 2013 een nummer van hun tijdschrift Point Sud aan dit thema.

De Arabische opstanden van december 2012 hebben het Europese handelsbeleid met de regio ten zuiden van de Middellandse zee niet gewijzigd. De Euro-Mediterraanse akkoorden domineren nog steeds het beleid. Het doel van deze vrijhandelsakkoorden is de implementatie van handelsrelaties die van nature onevenwichtig zijn. Meer info over dit beleid is te vinden in het dossier van intal over dit onderwerp, via deze link: http://www.intal.be/fr/dossier/la-politique-commerciale-europeenne-et-le-droit-la-sante.

De workshop die we volgden in Tunis was gericht op de toekomst van het akkoord en de uitwerking ervan in de Maghreb landen, en dan vooral in Tunesië. De workshop werd geleid door Michel Cermak van CNCD, die zich specialiseerde in dit thema. Zijn Vlaamse tegenhanger Marc Maes van www.11.be was er ook bij.
Naast de twee Belgische specialisten bestond het panel uit een vertegenwoordiger van het netwerk van Arabische NGO's en een vertegenwoordiger van de voornaamste Tunesische vakbond UGIT.
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel