Wat leert ons de lijst van de 0,000017 procent rijksten van deze wereld?


Dossier superrijken op MO.be


Al 25 jaar maakt het Amerikaanse zakenblad Forbes jaarlijks een lijstje van de rijkste mensen ter wereld. In 2011 veroverden de groeilanden stormenderhand deze rijkenlijst. Door tegenvallende beursprestaties moesten deze dit jaar gas terug nemen. Maar wat leert ons deze lijst van de 0,000017 procent rijksten van deze wereld in 2012 verder nog? MO* zocht het uit en presenteert de resultaten van het onderzoek in een boeiend dossier met heldere grafieken en handige illustraties op http://www.mo.be/miljardairs

Gisteren verscheen aflevering 1: De 0,000017 procent rijksten in de wereld
Volgens de berekeningen van Forbes telt de wereld vandaag 1226 dollarmiljardairs, afkomstig uit 59 landen. Iedere persoon op de ranglijst van het Amerikaanse vakblad bezit voor meer dan 750 miljoen euro aan aandelen, vastgoed, jachten, kunst, cash en geld op rekeningen. MO.be zoekt uit wie deze 0,000017 procent rijksten van de planeet zijn. Bekijk ook de presentatie over hoeveel de superrijken nu eigenlijk bezitten.

Vandaag verschijnt aflevering 2: Nieuwe economische grootmachten genereren nieuwe superrijken
Er zijn vandaag 280 dollarmiljardairs meer in de wereld dan in 2006. De geografische afkomst van de nieuwe superrijken blijkt een goede afspiegeling van de veranderende economische machtsverhoudingen in de wereld.

Donderdag (12/4) verschijnt aflevering 3: De bronnen van fortuin
Een analyse van de bron van de rijkdom van de rijkste mensen op deze planeet wijst uit dat vooral de financiƫle sector rijk maakt, met Wall Street op kop. Miljardairs uit de verschillende continenten halen hun rijkdom ook duidelijk uit andere sectoren, met een groot verschil in het belang van bijvoorbeeld de grondstoffensector in de vier windstreken. En ook illegale praktijken kunnen zeer lucratief zijn, zoals de Mexicaan Joaquin 'El Chapo' Guzman ons leert: hij werd miljardair door drugshandel.

Vrijdag (13/4) verschijnt de laatste aflevering: De nieuwe rijken uit het Zuiden
De groeilanden hebben intussen hun plaats veroverd tussen de allerrijksten op aarde. Met acht portretten schetsen we wie zoal deel uitmaakt van deze nieuwe elite, die voornamelijk afkomstig is uit het zuiden, en hoe deze aan haar fortuin is geraakt.

Lees er alles over op http://www.mo.be/miljardairs en deel het met uw collega's, vrienden en kennissen.

Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel