Water. Geen GAT(s) in de markt!

Op 1 mei lanceerde FOS zijn nieuwe campagne. Onder het motto ‘Water. Geen gat(s) in de markt!’ vragen we aandacht voor de rampzalige gevolgen van de privatisering van het water voor veel mensen in het Zuiden. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld, want daar is het water nu al in privé-handen.

 


1 mei-campagne 2004
Water. Geen gat(s) in de markt!

Op 1 mei lanceerde FOS zijn nieuwe campagne. Onder het motto ‘Water. Geen gat(s) in de markt!’ vragen we aandacht voor de rampzalige gevolgen van de privatisering van het water voor veel mensen in het Zuiden. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld, daar is het water nu al in privé-handen.
Onder druk van de Wereldbank heeft Zuid-Afrika zijn drinkwatervoorziening overgelaten aan privé-uitbaters. Dat was onder meer het geval in de stad Nelspruit, zo’n 300 kilometer ten oosten van Johannesburg. Een forse prijsstijging liet niet op zich wachten. Vóór de overname betaalden de inwoners van Nelspruit 70 rand  (10 euro) per maand voor water. Na de overname was dat gemakkelijk 400 tot 500 rand (62 tot 77 euro). Hallucinante bedragen. Zeker als je weet dat ruim de helft van de gezinnen moet rondkomen met 1.000 rand (ongeveer 120 euro) per maand, of minder.
 
In Nelspruit werd een systeem van voorafbetaling met watermeters ingevoerd. Die watermeters werken met een kaart die je vooraf moet betalen, zoals een telefoonkaart. Is de kaart op, dan krijg je geen water meer. Op sommige plaatsen werken de meters niet zo goed. Soms komt er alleen maar lucht uit, maar de meter telt verder. Mensen betalen dan veel geld voor lucht.
In heel Zuid-Afrika moeten gezinnen vaak 30 procent van hun inkomen uitgeven aan water, in België is dat gemiddeld 0,5 procent. En wie niet betaalt, krijgt geen water. Voor bijna 10 miljoen mensen ging de waterkraan onverbiddelijk dicht. Meer dan 2 miljoen mensen werden uit hun huis gezet. Duizenden mensen waren wel verplicht om over te schakelen op vervuild rivierwater. Een cholera-epidemie was het resultaat: 350.000 mensen raakten besmet, er vielen 300 doden.
Het kan toch niet dat de winsten van pakweg een handvol watermultinationals primeren op de basisbehoeften van miljoenen mensen in het Zuiden? FOS vindt van niet. Samen met onze Zuid-Afrikaanse partner ILRIG trekken we aan de alarmbel. Water is een gemeenschapsgoed en een mensenrecht. Geen gat in de markt!
Meer info: FOS - Socialistische Solidariteit, Grasmarkt 105, bus 46, 1000 Brussel. Tel: 02/552.03.00, fax: 02/552.02.96, e-mail: info@fos-socsol.be.
Enkele cijfers…
· 1 mens op 5 beschikt niet over drinkbaar water: ruim 1,2 miljard mensen
· 80 procent van alle ziekten in het Zuiden wordt overgebracht door vervuild water
· jaarlijks sterven 5 miljoen mensen aan ziekten die het gevolg zijn van besmet water, 10 keer mee dan het aantal oorlogsslachtoffers

meer...

 

Deel dit artikel