Wereld naar plus drie graden? Nee dank u

VN-topvrouw Christiana Figueres bevestigde gisteren wat 11.11.11 al lang weet: met wat nu op tafel ligt zijn we op weg naar 3°C opwarming – of zelfs meer. Wat betekent dit concreet? Onderstaande afbeelding geeft het duidelijk weer: ondervoeding, watersnood, natuurrampen en klimaatvluchtelingen. Bij 3°C opwarming leven we in een andere wereld.

thermometer-gevolgen-opwarming

De gevolgen van 3°C opwarming zijn niet te overzien: decennialange ontwikkelingssamenwerking zal voor niets geweest zijn, hele maatschappijen zullen ontwricht worden. Waar zullen de voorspelde 330 miljoen klimaatvluchtelingen bijvoorbeeld een nieuwe thuis vinden, in een wereld waar de bevolking almaar toeneemt en voedsel schaarser zal worden? Dit zal onvermijdelijk tot nieuwe conflicten leiden en zo de situatie nog verergeren. Kortom, het is een scenario dat tegen elke prijs moet vermeden worden.

1,5°C: mission impossible?

Op VN-niveau werd nochtans afgesproken dat de opwarming van de aarde moet beperkt worden tot maximaal 2°C. Hoe is het dan mogelijk dat, na 23 jaar onderhandelen, het nieuwe klimaatakkoord de poort zal openzetten voor een opwarming van 3°C? Is 2°C een mission impossible? Niet volgens de honderden klimaatwetenschappers van het IPCC, het klimaatpanel van de VN. Bovendien is er overweldigend bewijs dat dit niet alleen goed zou zijn voor mens en natuur, maar ook de economie ten goede zou komen. Dus waar ligt het dan aan? Het enige antwoord op die vraag is een gebrek aan politieke wil.

Dat is onaanvaardbaar voor 11.11.11. Te meer omdat sinds enkele jaren duidelijk is dat 2°C zelfs te veel is: wetenschappers zijn het er over eens dat het klimaat bij 2°C zodanig zal veranderen dat de gevolgen amper te voorspellen zijn. Meer en meer stemmen uit de wetenschap, het middenveld en de ontwikkelingslanden gaan daarom op om de opwarming te beperken tot 1,5°C. Het klimaatakkoord in Parijs is op weg naar het dubbele daarvan.

Waarschuwing

11.11.11 hoopt dat de onderhandelaars die in Parijs aan tafel gaan zitten de bevindingen van Figueres als een waarschuwing zien en hun ambitie bijstellen. De Belgische en Europese beleidsmakers die zich deze week buigen over hun standpunten voor het nieuwe klimaatakkoord kunnen er alvast niet omheen, de thermometer is duidelijk. Als de VN er niet in slagen om de klimaatverandering te beperken tot maximaal 1,5°C, zullen de gevolgen niet te overzien zijn. In Parijs is het vijf voor twaalf, het uur van de waarheid.

Lien Vandamme
Beleidsmedewerker Klimaat en Natuurlijke Rijkdommen

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels