Wereldkamp focust op negatieve gevolgen olieontginning

Voor de 24e keer organiseert Broederlijk Delen een wereldkamp voor jongeren van 16 tot 25 jaar. Dit kamp vindt plaats van 4 tot en met 9 juli 2011op de Hoge Rielen in Lichtaart. Meer dan 150 jongeren buigen zich over de olieontginning in het Zuiden en de gevolgen ervan op het milieu en de lokale bevolking.

'Concreet betekent het wereldkamp meer dan 25 workshops en sprekers, zes dagen leven in de buitenlucht, sport, spel, live animatie en optredens, heerlijke vegetarische keuken, één superfuif en veel nieuwe vrienden. De basisingrediënten voor een heerlijke start van de zomervakantie,' zegt Jan Langeraert, de verantwoordelijke van de jongerenwerking van Broederlijk Delen.

Om de jongeren te confronteren met de gevolgen van olieontginning in de Amazone is er een inleefspel. Het fictieve oliebedrijf Quryana heeft olie ontdekt op de kampeerweide van de Hoge Rielen en schiet in actie. Zelfs een heuse boortoren wordt neergepoot en de kampeerders – eventjes in de rol van de inheemse bevolking – mogen opkrassen. Sociaal protest tegen de olieontginning wordt met geweld onderdrukt: welcome to the real world!

Maar naar het einde van het kamp toe begraven de jongeren het olietijdperk en vormen ze de boortoren om tot windmolen. Een naïeve droom of een ecologische noodzaak?

Maak kennis met de mening van deze jongeren over het energievraagstuk, milieu en eigen consumptiegedrag.

Journalisten zijn vooral welkom op twee tijdstippen.
Op woensdag 6 juli voor het grote inleefspel rond de gevolgen van olieontginning in de Amazone van Ecuador. Actie met interessante foto-opportuniteit verzekerd.

Op vrijdag 8 juli voor de begrafenis van het olietijdperk. De boortoren wordt dan omgebouwd  tot een windmolen. De jongeren reflecteren over de rol die ze zelf kunnen spelen om het olietijdperk achter zich te laten.

Meer concrete  informatie over dit wereldkamp vindt u ook op onze website  of bij Jan Langeraert, verantwoordelijke jongerenwerking Broederlijk Delen, Jan.langeraert@broederlijkdelen.be , 02/213.04.78,  0487.59.40.35 (op kamp).

 

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel