'Wereldtoiletdag' strijdt ook tegen ebola


world toilet day

De internationale gemeenschap heeft de morele plicht om ontlasting in de buitenlucht uit de wereld te helpen, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ter gelegenheid van Wereldtoiletdag vandaag (woensdag). Sanitaire voorzieningen zijn niet alleen cruciaal in de strijd tegen armoede, maar ook tegen de verspreiding van ziekten als ebola.

 


 

Wereldwijd moeten zo'n 2,5 miljard mensen het zonder toilet stellen. Ze kunnen niet anders dan zich in de buitenlucht te ontlasten, en dat heeft aanzienlijke gevolgen, in de eerste plaats voor de hygiƫne. De ontlasting bevat immers bacteriƫn, virussen, parasieten en wormen, en werkt zo de verspreiding van ziektes in de hand.

Dat blijkt uit de recente ebola-epidemie in landen als Liberia en Sierra Leone. In Liberia, een van de ergst getroffen landen, heeft ongeveer de helft van de bevolking geen sanitaire voorzieningen, in Sierra Leone naar schatting een derde. De regeringen van beide landen hebben al gewaarschuwd dat de praktijk de kans op besmetting met ebola vergroot, omdat de ziekte wordt overgedragen als mensen in contact komen met lichaamsvochten.

Gevaarlijk

Daar komt bij dat ontlasting in de buitenlucht een ronduit gevaarlijke praktijk is voor meisjes en vrouwen, die bloot staan aan geweld als ze op zoek zijn naar een plek om zich te ontlasten. Dit jaar nog schokte het bericht de wereld dat twee jonge meisjes in India verkracht en vermoord werden, toen ze op zoek waren naar een toilet.

Vaak is het gebrek aan toiletten ook een van de redenen waarom meisjes weg blijven van school. "Meisjes stoppen sneller met school als er geen veilig en schoon toilet is", zegt VN-ondersecretaris-generaal Jan Eliasson. "Universele toegang tot sanitaire voorzieningen heeft een duidelijke rol in het verdedigen van de rechten van vrouwen op het vlak van veiligheid, waardigheid en gelijkheid."BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel