Werken in een gewelddadig land

Precies twintig jaar geleden kwam een einde aan de bloedige burgeroorlog in El Salvador. Vandaag zijn armoede en onveiligheid echter nog altijd zo groot dat het bijzonder moeilijk werken blijft voor Trias en zijn partners.

Gezien de context van criminaliteit in El Salvador verloopt het werk van Trias en zijn partners niet van een leien dakje. "De leden van Trias-partner CCA krijgen vaak te maken met misdadige acties. Hun vee wordt bijvoorbeeld regelmatig gestolen", getuigt Astrid Vreys uit El Salvador. Zij is regiocoƶrdinator voor Trias in Centraal-Amerika. "Nog zo'n voorbeeld: dienstenverlener Fademype heeft zijn kantooruren aangepast, zodat de medewerkers nog naar huis kunnen keren bij daglicht. De kredietgroepen die cliƫnt zijn bij Fademype lopen vaak het risico om overvallen te worden op de betaaldag. Vele bedrijfjes worden afgeperst door de criminele bendes, waardoor hun zaakje moeilijk kan groeien. Een groot deel van de uitgaven van die bedrijven gaat naar bewaking," schetst Vreys.

"De Trias-medewerkers zelf moeten altijd aangeven wanneer ze op verplaatsing gaan en zich melden wanneer ze hun bestemming bereiken. Ze rijden nooit alleen naar de interventiegebieden, maar altijd in het bijzijn van de partnerorganisaties, die het gebied zeer goed kennen. Ons kantoor in San Salvador gaat 's avonds dicht als het donker wordt. Langer blijven werken kan gewoon niet omwille van onveiligheid", besluit Astrid Vreys.

In 1992 tekenden de linkse FMLN-guerrilla van huidig president Mauricio Funes en de rechtse regering een vredesakkoord. Hiermee kwam een einde aan twaalf jaar burgeroorlog. Tegelijkertijd legden ze de basis voor democratische beginselen in hun land. En dat was een verademing in een land dat tot dusver gebaseerd was op een militaristisch systeem. Bij de burgeroorlog zijn zeventigduizend mensen omgekomen en achtduizend verdwenen.

De vraag is of de situatie op vlak van veiligheid de laatste jaren wel veranderd is. El Salvador is nog steeds een van de gewelddadigste landen ter wereld, waar georganiseerde bendes (plaatselijk 'mara's' genoemd) de plak zwaaien. Volgens het Instituut voor Forensische Geneeskunde vinden er per honderdduizend inwoners maar liefst zeventig moorden plaats. Er wordt nu door bepaalde sectorgroepen gepleit voor een nieuw vredesakkoord, dat het geweld en de ongelijkheid moet indijken.

Ook Trias-medewerkers ter plekke en onze partnerorganisaties werken in gevaarlijke omstandigheden. "Het is een sluipend gevaar",vertelt Vreys. "Geweld is overal aanwezig, je moet altijd opletten. Vorige week werden we in ons bed opgeschrikt door een twintigtal schoten. Bleek dat er een auto door onze straat reed die gewoon in open lucht aan het vuren was. Dat gebeurt hier wel vaker. De politie is alomtegenwoordig en tot de tanden gewapend om de mara's te bestrijden."

36 procent van de zes miljoen Salvadoranen is arm. Elf procent leeft zelfs in extreme armoede, zo geeft het Salvadoraanse ministerie van Economie te kennen. "Ik betwijfel dat een vredesakkoord een oplossing is voor de armoede en onveiligheid", meent Vreys. "Er moeten eerder structurele oplossingen komen voor de ontwikkeling van het land. Het economisch en sociaal beleid moeten aangepakt worden."

http://www.triasngo.be/

Deel dit artikel