"Wij vinden het een recht en een plicht om de acties van de overheid in vraag te stellen"

Inna Michaeli is een Israëlische activiste en medewerkster bij 'Who Profits From The Occupation?', een project van 'The Coalition of Women for Peace', een beweging van zowel Joodse als Arabische vrouwen die ijveren voor het beëindigen van de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. Zij was te gast in België om deel te nemen aan de AV van Dexia op 11 mei 2011. Intal maakte van de gelegenheid gebruik om een interview af te nemen.

Inna Michaeli: "Toen na de tweede Intifada 'The Coalition of Women for Peace' opgericht werd, bleek er erg weinig bekend te zijn over het economische aspect van de bezetting: de export van goederen die geproduceerd zijn in de nederzettingen is slechts een radertje in de grote machine die de bezettingsindustrie is. Zo zijn er ook grote belangen vanuit de bouwsector: naast de bouw van de huizen en het wegennet in de kolonies werden er ook grote sommen geld gespendeerd aan de constructie van de scheidingsmuur. Daarnaast haalt ook de beveiligingssector er profijt uit: de bouw en bemanning van de beruchte checkpoints en verkoop van elektronische beveiligingsapparatuur brengt heel wat geld op. En ook de dienstensector deelt in de winst: de bewoners van de kolonies willen uiteraard beschikken over elektriciteit, gas, water, telecomdiensten, openbaar vervoer, enzovoorts.

Dit hindert het vredesproces, aangezien de betrokken bedrijven hun economische belangen proberen te vrijwaren door te lobbyen bij de Israëlische regering.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel