Wil minister Reynders het vredesakkoord voor DR Congo echt verdedigen?

intal

Het vredesakkoord dat zondag 24 februari 2013 in Addis Abeba werd ondertekend, is geen garantie op vrede. Na 15 jaar oorlog heeft het Congolese volk nochtans meer dan recht op vrede en moet er een einde komen aan de destabilisatie en straffeloosheid in het Oosten.Gedurende maanden maakte de rebellenbeweging M23 het Oosten van Congo onveilig. Het vredesakkoord lijkt hierop geen sluitend antwoord te bieden. Niet in het minst omdat de verantwoordelijken voor de agressie, Rwanda en Oeganda, onvoldoende worden aangepakt.

 

Blijvende onzekerheid

De dag van de ondertekening van het vredesakkoord brak een interne strijd uit binnen de M23. Op basis van goede contacten bij de M23 stelde Christophe Rigaud dat de M23 onder leiding van oorlogsmisdadiger Bosco Ntaganda op korte termijn geen vrede wil omdat hij bang is om uitgeleverd te worden aan het Internationaal Strafhof dat sinds 2006 twee aanhoudingsmandaten tegen hem uitvaardigde. Maar niet iedereen binnen de M23 staat op deze lijn.

Makenga, die zich steunt op een deel van de M23, denkt dat het niet realistisch is om President Joseph Kabila in één keer omver te werpen. Volgens Rigaud vind Makenga het nodig om in fases te werken, akkoord na akkoord, gevecht na gevecht. Makenga zou met andere woorden meer heil zien in een minimaal vredesakkoord, om dan binnen enkele maanden opnieuw de militaire kaart te trekken.

Lees verder ...BRON:
Intal

Deel dit artikel