Wordt het lente in Guatemala? President is onschendbaarheid kwijt

guatemala president onschendbaar wereldsol

De president van Guatemala Otto Perez Molina is zijn onschendbaarheid kwijt. Het Guatemalteekse Congres stemde daar op 1 september unaniem mee in.  Daarmee is de weg vrij om Perez aan te klagen in een grote fraudezaak waarbij miljoenen belastinggeld werd gestolen.

Deze belangrijke doorbraak zorgt voor grote vreugde bij de Guatemalteken en doet hen hopen dat de echte 'primavera' nu eindelijk kan aanbreken in hun land. Ook de partners van Wereldsolidariteit in Guatemala speelden een belangrijke rol in het protest van de voorbije maanden.

Vorige week gaf het Hooggerechtshof toestemming voor een onderzoek naar de 64-jarige oud-generaal Perez Molina. Perez wordt ervan beschuldigd een omkoopsysteem te hebben geleid, waarbij ambtenaren smeergeld kregen in ruil voor kortingen op invoerrechten.

Voormalig vicepresident Roxana Baldetti zit voor dezelfde feiten al in voorlopige hechtenis. De onrust heeft al geleid tot een leegloop van het kabinet. Meerdere ministers hebben hun ontslag ingediend. Perez zelf beweert nog steeds dat hij niets verkeerd heeft gedaan.

Algemene staking

Ook zijn er de afgelopen vijf maanden niet aflatende demonstraties gehouden waar een brede waaier van sociale en burgerbewegingen aan deelnamen, waaronder ook de partners die Wereldsolidariteit ondersteunt; zowel vakbonden, jongeren als boerenorganisaties.

Het is dankzij de laatste 72-uren-staking - georganiseerd door de Sociale en Volksvergadering die gevormd werd kort nadat de protesten begonnen in april - die zorgde voor de huidige doorbraak.

Perez Molina kan nu in theorie opgepakt worden en voor de rechter gebracht. Als dat gebeurt, wordt hij uit zijn functie gezet en moet vicepresident Alejandro Maldonado zijn taken overnemen.

Zijn ambtstermijn loopt nog tot januari. Zondag 6 september zijn er presidentsverkiezingen in Guatemala gepland maar er wordt al weken uitstel gevraagd door de protesterende sociale en burgerorganisaties die rechtmatig claimen dat er in deze sfeer geen eerlijke verkiezingen kunnen plaatsvinden. Een claim die Wereldsolidariteit ondersteunt.

Deel dit artikel