Zijn Messi, Di Maria en co morgen failliet?

['Genoeg met die aasgieren. Argentinië verenigd voor een zaak van nationaal belang'. Postercampagne in Argentinië tegen de claims van de aasgierfondsen]

Argentinië is verwikkeld in een juridische titanenstrijd met twee Amerikaanse aasgierfondsen. Een Amerikaanse rechter veroordeelde het land op 16 juni om 1,3 miljard dollar te betalen aan NML Capital en Elliot Fund van de Amerikaanse miljardair Paul Singer.

De beslissing van de Amerikaanse rechtbank kwam niet uit de lucht vallen. Het is een nieuwe episode in een conflict dat aansleept sinds het Argentijnse bankroet in 2001. De meeste schuldeisers, waaronder ook België, goed voor 97% van de Argentijnse schulden gingen akkoord met een schuldherschikking. Enkel de aasgierfondsen, goed voor de resterende 3%, weigerden.

Aasgierfondsen schuimen de markt af op zoek naar afgeschreven schulden die ze voor een prikje opkopen. Later proberen ze voor de rechter hun gelijk te halen en de oorspronkelijke schuld, vaak een veelvoud van het bedrag dat ze er zelf voor betaald hebben, te recupereren.

Hoewel aasgierfondsen de wet aan hun kant hebben, vindt zelfs het IMF dat dergelijke agressieve praktijken een eerlijke oplossing voor de schuldenproblematiek in de weg staan.

De 1,3 miljard dollar die Argentinië nu zou moeten ophoesten is op zich geen onoverkomelijk probleem. Maar als het toch over de brug komt, brengt dat het land in een schadelijke spiraal die opnieuw tot bankroet kan leiden. Andere schuldeisers zouden de schuldherschikking op de helling zetten en Argentinië zou niet meer in staat zijn de geherstructureerde schulden, die het vandaag wel keurig betaalt, af te lossen.

Nadat een eerdere poging van de Argentijnse overheid om de uitspraak bij het Hooggerechtshof ongedaan te laten maken strandde, starten maandag nieuwe onderhandelingen. Het land heeft eerder altijd geweigerd met aasgierfondsen te onderhandelen. Hoewel aasgierfondsen de wet aan hun kant hebben, vindt zelfs het IMF dat dergelijke agressieve praktijken een eerlijke oplossing voor de schuldenproblematiek in de weg staan.

Grootverdieners als Messi en co zullen weinig merken van de nieuwe Argentijnse schuldencrisis, maar als de onderhandelingen mislukken dreigt het failliet zoals in 2001. Toen leidde een bevriezing van de spaartegoeden van de gewone Argentijn, torenhoge inflatie en werkloosheid tot een heuse volksopstand. Meer dan één derde van de Argentijnen belandde onder de armoedegrens. Dat scenario dreigt opnieuw als niet spoedig een oplossing wordt gevonden.

11.11.11 pleit al langer voor sterke maatregelen die moeten voorkomen dat aasgierfondsen misbruik maken van de wetgeving om hun claims door te zetten. Die maatregelen moeten het profiteren van afgeschreven publieke schulden onwettelijk maken. In België bestaat dergelijke wetgeving. Het is belangrijk ze ook internationaal te verankeren.

jan Van de Poel

 

Deel dit artikel