Zimbabwe: wat aan de verkiezingen voorafging

Wat aan de verkiezingen in Zimbabwe vooraf ging, is niet zo fraai. De uitslag laat op zich wachten, en dat zorgt voor heel wat bijkomende spanning.

Op zaterdag 29 maart gingen de Zimbabwanen naar de stembus om een president, volksvertegenwoordigers, senatoren en gemeentebestuursleden te kiezen. Het stemmen zelf mag dan wel vreedzaam verlopen zijn, maar vooraf waren er heel wat wantoestanden waardoor de verkiezing ver van eerlijk en vrij kan genoemd worden.  Zo kende de president een paar dagen voor de verkiezing verschillende toelagen toe aan ambtenaren en veiligheidspersoneel om stemmen te ronselen. Dokters kregen plots auto¬ís, en er werd hen accommodatie beloofd in geval de president zou herverkozen worden. Tractoren werden plots verdeeld in het kader van een landbouwprogramma. De veiligheidstop deed gevaarlijke uitspraken aan het adres van de oppositie en de president beledigde zijn tegenstanders. Ook de datum van de verkiezing zelf, de verdeling van de kiesdistricten, het opstellen van de kieslijst, toegang tot de media, en het sensibiliseren van de kiezers, gingen gepaard met oneerlijke praktijken.

Het resultaat was dat niet meer dan 40% van de stemgerechtigden hun stemmen heeft uitgebracht. Daarom is het resultaat des te verrassender. De oppositie kreeg meer parlementaire zetels dan de regerende partij. De uitslag van de presidentsverkiezingen blijft voorlopig onbekend, en dit zorgt voor heel wat spanning.

Het volledige artikel van de hand van onze partner, vindt u op www.fos-socsol.be

Deel dit artikel