Verslag 11.debat Ha-Joon Chang

Er zijn economen die de werkelijkheid beschrijven en economen die de werkelijkheid veranderen. Ha-Joon Chang is van de tweede soort. Zuid-Koreaan van geboorte, werkt in Groot-Brittannië aan de prestigieuze Cambridge universiteit en auteur van een aantal bestsellers over economie. De recentste: '23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme' en sinds kort ook 'Economie, de gebruiksaanwijzing'.

Naar aanleiding van zijn nieuwe boek 'Economie. De gebruiksaanwijzing' nodigden 11.11.11 en MO* Chang uit om in Brussel zijn visie op vrijhandel, groei en welvaart in een mondialiserende wereld te geven.

Na de lezing volgde een debat tussen Ha-Joon Chang en Ivan Van de Cloot van Itinera Instituut.  Het debat werd gemodereerd door John Vandaele, journalist bij MO*.

 


 

Waarom haalde 11.11.11 Chang naar hier?

"'Ha-joon Chang is een dwarsdenker. Hij stelt bestaande dogma's en vastgeroeste ideeën in vraag. De economie veranderen en terug in handen geven van de politiek en de mensen, daar gaat het volgens hem om. En daarmee wordt hij onze medestander. Omdat we tegen grenzen aanbotsen. Ecologische grenzen waar we niet boven kunnen, sociale grenzen waar we niet onder mogen. Ha-joon Chang toont dat het kan door betere en eerlijke regels op vlak van handel, fiscaliteit, klimaat. Niet toevallig cruciale uitdagingen die ook 11.11.11 aangaat. Daarom haalde 11.11.11 Chang naar hier."

 

ha-joon-chang 2Biografie Ha-Joon Chang

Ha-Joon Chang (Zuid-Korea, 7 okt 1963) is één van de toonaangevende economisten gespecialiseerd in ontwikkelingseconomie. Hij doceert aan de University of Cambridge.

Voor zijn werk ontving hij verscheidene prestigieuze prijzen zoals de Wassily Leontief chan economie eenhandleidingPrize in 2005 (eerdere winnaars waren oa Amartya Sen, John Kenneth Galbraith, Herman Daly, Alice Amsden en Robert Wade).

Chang werd door Prospect magazine opgenomen in de top van 'World Thinkers' in 2013.

Hij was adviseur bij de wereldbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank en de Europese Investeringsbank. Hij gaf ook advies aan verschillende VN-agentschappen en aan Oxfam. Chang zetelt in het bestuur van de Academics Stand Against Poverty (ASAP).

Voor zijn boek 'Bad Samaritans: The Myth of Free Trade and the Secret History of Capitalism' kreeg hij applaus van Nobelprijs winnaar voor Economie, Joseph Stiglitz.

Zijn recentste boeken werden in het Nederlands vertaald en zijn uitgegeven bij Nieuw Amsterdam: "23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme" (nov 2010) en "Economie. De gebruiksaanwijzing" ( eind juni 2014).

 

Ha-Joon Chang in de pers

Naar aanleiding van de publicatie van de nederlandse vertaling van zijn recentste boek, verschijnen recensies en interviews in de Nederlandstalige pers.


December vorig jaar publiceerde MO* een tweedelig interview met Ha-Joon Chang.

 

 

Deel dit artikel