11.11.11 vraagt preventieve maatregelen tegen corruptie in Congo

Mensen brengen hun stem uit tijdens de presidentsverkeizingen in december 2018.

Op 18 maart 2019 kondigde de Congolese president Tshisekedi aan dat de eedafleggingen van de senatoren en de gouverneursverkiezingen later deze maand opgeschort worden. 11.11.11 en zijn partners zijn tevreden dat de aantijgingen van corruptie ernstig worden genomen, maar vrezen dat de president zijn boekje te buiten gaat.

Op vrijdag 15 maart werden in Congo 100 nieuwe senatoren verkozen. 11.11.11 en zijn Congolese partners AETA, ODEP en RECIC waarschuwden voor grootschalige corruptie. Bij de indirecte verkiezingen zouden sommige provinciale parlementsleden tot zo'n 50.000 dollar hebben gevraagd aan kandidaat-senatoren in ruil voor hun stem.

De resultaten van de senaatsverkiezingen voeden die speculatie: het FCC, de coalitie van oud-president Joseph Kabila, won 84 zetels, terwijl CACH, de coalitie van huidig president Felix Tshisekedi slechts 3 zetels binnenhaalde. De militanten van de UDPS, de partij van Tshisekedi, kwamen zaterdag woedend op straat om de corruptie van hun eigen provinciale parlementsleden aan te klagen. Want ondanks de vele provinciale parlementsleden van de UDPS werd maar 1 lid van deze partij verkozen tot senator.

Als reactie op de slechte resultaten besliste president Tshisekedi op 18 maart om de eedaflegging van de nieuwe senatoren op te schorten en de gouverneursverkiezingen, gepland voor het einde van de maand, voor onbepaalde tijd uit te stellen. Ook kondigde hij een onderzoek aan naar de aantijgingen van corruptie bij de senaatverkiezingen. 

Het ziet ernaar uit dat de president eerder zijn woedende achterban wil kalmeren, dan dat hij oprecht bezorgd is over het democratische proces of de strijd tegen corruptie Pieter-Jan Hamels, beleidsmedewerker Centraal-Afrika 11.11.11

11.11.11 is tevreden dat er eindelijk gereageerd wordt op de zware gevallen van electorale fraude en omkoping in Congo. “Tshisekedi onderneemt eindelijk actie na weken van protest vanuit het middenveld, onder meer door onze partners AETA, RECIC en ODEP”, zegt Pieter-Jan Hamels, beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij 11.11.11. “Maar de maatregelen mogen niet in strijd zijn met de kieswet of de Congolese grondwet.”

Normaal kunnen enkel de kiescommissie of het grondwettelijk hof verkiezingen uitstellen of de uitslag annuleren. “De president heeft niet de bevoegdheid om dergelijke beslissingen te nemen”, vervolgt Hamels. “Bovendien is de timing ook erg uitzonderlijk. Het ziet ernaar uit dat de president eerder zijn woedende achterban wil kalmeren, dan dat hij oprecht bezorgd is over het democratische proces of de strijd tegen corruptie. In plaats van preventieve maatregelen te nemen vóór de verkiezingen lijkt het nu meer op een politieke revanche.”

11.11.11 en zijn Congolese partners roepen de Congolese regering dan ook op om preventieve maatregelen te nemen om corruptie en fraude bij de gouverneurs- en lokale verkiezingen later dit jaar tegen te gaan. 

11.11.11 DOOR:

Meer weten over onze partners?

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels