Tentoonstelling/debat: Burundi door de ogen van een journalist

burundi affichebeeld

Aan de hand van foto’s genomen door journalisten van de krant ‘Iwacu’ volgen we de recente evoluties in Burundi. De oprichter van de krant, Antoine Kaburahe, getuigde tussen mei en september 2016 op verschillende locaties met een expo en gesprekken, over de uitdagingen waar het land en zijn bevolking voor staat.

Toen president Pierre Nkurunziza aankondigde dat hij tegen het vredesakkoord van Arusha in wilde dingen naar een derde mandaat, liep het mis in Burundi.

Bemiddelingspogingen van internationale instanties leverden niets op. Vreedzame demonstranten werden hardhandig aangepakt. Een militaire staatsgreep op 13 mei 2015 mislukte. Maanden van angst en repressie volgden. De populaire onafhankelijke radiostations werden in brand gestoken, tientallen journalisten namen de benen, anderen overleefden ternauwernood een aanslag op hun leven.

Internationale donoren schortten hun samenwerking met het land op. Een kwart miljoen mensen vluchtte de landsgrenzen over, vele tienduizenden anderen raakten ontheemd.

Ook Antoine Kaburahe, die in 2008 's lands eerste onafhankelijke krant 'Iwacu' oprichtte, ontvluchtte het land. Aan de hand van beelden genomen door journalisten van zijn redactie, getuigt hij in deze fototentoonstelling over deze periode van woede, angst en hoop.

 Antoine Kaburahe

Deel dit artikel