Het 'Klimaatbetoog’ in je klas

2019-01-17 Canvas Klimaatbetoog - social - 13 640

Kijk samen met je leerlingen naar het  'Klimaatbetoog'. Het is een krachtige en sterke voorstelling van Nic Balthazar. Je leerlingen krijgen een stand van zaken: Hoezo klimaatverandering? Wat is er aan de hand? Wat zijn de oorzaken? Gevolgen? Wat moet er gebeuren? Wat kunnen we zelf doen? En wat moet er op grote schaal gebeuren? Wat als we nu niets doen? Nic Balthazar laat verschillende experten aan het woord.

Het Klimaatbetoog: een 'stand-up tragedy' van Nic Balthazar in de traditie van Al Gores 'An Inconvenient Truth'. De televisie- en filmmaker en klimaatactivist slaakt in zijn betoog een alarmkreet over de toestand van het klimaat en de planeet, maar hij geeft ook een boodschap van hoop.

Hij krijgt daarbij in korte videoreportages de steun van experten als Jean-Pascal Van Yperzele, Jos Delbeke, Rudi Vranckx, Jill Peeters en Hans Bruyninckx. Harde feiten en sprekende beelden illustreren de voorstelling. Met zijn Klimaatbetoog wil Nic Balthazar de hoogdringendheid van grootschalige actie duidelijk maken.

2019-01-17 Canvas Klimaatbetoog - social - 12 480

 ©VRT / Neil Van Craeynest

Maar hij wil vooral ook positieve energie brengen in een verhaal dat al te vaak in negatieve termen wordt verteld. Omringd door activisten, wetenschappers, ondernemers, politici en klimaatspijbelaars zegt hij waar het echt om gaat. We hebben nog te weinig besef van wat we allemaal kunnen verliezen, maar ook van wat we te winnen hebben.

Praktische info

 • Doelgroep: vanaf 14 jaar en ouder (leerlingen 2de en 3de graad)
 • Duur: 50 minuten (uitzending) + nabespreking (min. 30) + extra groepsopdracht
 • Fiche nagesprek (download): maak gebruik van deze nabespreking met richtvragen en uitspraken/fragmenten uit het Klimaatbetoog en optioneel is er een groepsopdracht. Alle info (fiche en powerpointpresentatie) is als download beschikbaar. 
 • Digitale link: de voorstelling is te bekijken via VRTNU: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/klimaatbetoog/2019/klimaatbetoog-s2019/  of de uitzending staat ook op de website van het archief voor het onderwijs .
 • Productie: Het Klimaatbetoog is een productie van Warner Bros TV voor Canvas.
 • Welk lesvak? Klimaatverandering is niet alleen een thema voor leerkrachten aardrijkskunde. Het thema kan tijdens verschillende lesvakken aanbod komen.

Denk maar aan het lesvak ... Economie (consumptie, duurzame keuzes van bedrijven, ...), Frans (via CNCD is er Franstalig aanbod rond het thema klimaat beschikbaar), Nederlands (formuleren van een realistisch haalbaar voorstel aan directie/stadsbestuur), Biologie (gevolgen voor de biodiversiteit), PAV, Geschiedenis (tijdslijn met een overzicht van alle klimaat conferenties sinds 1972), Media (actualiteit: 'hoe verschijnt het thema 'Klimaatverandering' in de media'), ...

Stand van zaken

Het klimaatbetoog vat samen wat we weten, maar ook wat nog te weinig bekend is. Zoals het gevaar van het kantelpunt in het aards klimaat, waarop 'run away global warming' niet meer te controleren is en de klimaatverstoring pas keihard in gang kan schieten. Of de link tussen klimaat en migratie. Tegen 2050 zouden er volgens de VN 150 miljoen mensen op de vlucht kunnen zijn door de klimaatverandering.

Experten, Gezaghebbende stemmen ondersteunen dit Klimaatbetoog:

 • Jean-Pascal Van Yperzele (voormalig vice-voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC),
 • Jos Delbeke (voormalig directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie),
 • Rudi Vranckx (conflictjournalist van de VRT),
 • Jill Peeters (weervrouw van VTM en oprichtster van 'Climate without borders'),
 • Hans Bruyninckx (directeur van het Europees milieuagentschap).

Al die experten spreken eveneens klare taal.

Het moet en kan anders, maar we moeten er wel heel dringend aan beginnen.

11.11.11

11.11.11 is al verschillende jaren actief rond dit thema. Volgende eisen schuiven we naar voor:

 • de grens is 1,5° - verhoog de ambitie
 • stop met kibbelen werk samen en implementeer (= klimaatwet en decreten) ontwikkel een Belgische strategie voor een koolstofarme samenleving voor 2050
 • ondersteun de getroffenen (= voldoende internationale klimaatfinanciering)
 • ga voor echte oplossingen (= noodzakelijke omschakeling).

Nabespreking met richtvragen en powerpoint met uitspraken/fragmenten uit het Klimaatbetoog.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels