Show us the money

Al tweemaal beloofde een Belgisch staatshoofd de voorbije maanden op een internationaal ­forum om de Belgische bijdrage aan het Green Climate Fund te verdubbelen.

In september kondigde ex-premier Michel op de VN-klimaattop in New York aan dat hij de bijdrage zou verdubbelen als het parlement akkoord zou gaan. Maandag herhaalde premier Sophie Wilmès (MR) die belofte bij de opening van de klimaattop in Madrid.

Het Green Climate Fund, een VN-fonds, is cruciaal voor de klimaat­uitdagingen van kwetsbare landen. Historische vervuilers ­zoals België zijn volgens internationale afspraken verplicht om in middelen te voorzien zodat ontwikkelingslanden – die amper hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis – zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van de klimaatcrisis.

In een zoektocht naar nieuwe middelen lanceerde het fonds een herfinanciering. Het minimum is dat rijke landen hun eerste bijdrage verdubbelen. In dat kader moeten we de uitspraken van Michel en Wilmès zien. Maar intussen vraagt iedereen zich af om hoeveel geld het nu precies gaat. Want België blijft België: in de eerste periode kwam er geld van alle regio's en de federale overheid. Als onze premier(s) het over 'België' hebben, is de eerste vraag: gaat het dan ook om een verdubbeling van de regionale bijdragen?

Maar zelfs als het alleen over de federale – en grootste – bijdrage gaat, is er onduidelijkheid. Het federaal parlement vroeg eind oktober in een resolutie 'een verdubbeling' zonder een cijfer te noemen. Belgische vertegenwoordigers kondigden een dag later een engagement van 40 miljoen euro aan, minister Marghem had het vervolgens in De Kamer over 80 miljoen, waarop minister De Croo 100 miljoen in de mond nam. Logisch dat de medewerkers van het fonds hier op de klimaattop al twee dagen proberen de zaken op te helderen.

Zo moeilijk is het nochtans niet. Het Green Climate Fund ontving tussen 2014 en 2018 in totaal 80 miljoen euro van België, dat wil zeggen federaal én de regio's. Een verdubbeling is 160 miljoen euro, waarvan 120 miljoen federaal.

Landen die nog geen verdubbeling aankondigden, worden geacht dat hier in Madrid te doen. België is er daar één van en een vage belofte volstaat niet. Onze ministers arriveren volgende week. Het fonds mag niet ontbreken in de speech van ons land, concrete cijfers evenmin. Onze ministers moeten dus knopen doorhakken voor ze naar hier komen en op zijn minst moet de federale verdubbeling op de ministerraad van deze vrijdag goedgekeurd worden, zoals het parlement ondertussen meer dan een maand geleden heeft gevraagd.

Lien Vandamme
Beleidsmedewerker Klimaat en Natuurlijke Rijkdommen

 

11.11.11 DOOR:

Meer

Dit opiniestuk verscheen eerder in De Standaard

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels