Organiseer eens een 'Vreemde tafel'

Onze samenleving, jouw dorp of stad, telt ontelbaar veel nationaliteiten en culturen. Hoe vaak gaan we met elkaar in gesprek? Te weinig. Een Vreemde Tafel brengt mensen met verschillende achtergronden samen rond de eettafel. Dat is namelijk dé plaats bij uitstek om mensen te leren kennen en ervaringen te delen. Sfeer en gezelligheid gegarandeerd!

Hoe doe je mee?

Iedereen kan een Vreemde Tafel organiseren. De vaste ingrediënten zijn: een gastgezin met ruime huiskamer of tuin, een (vrijwillige) kok, iemand die zijn of haar ervaringen deelt, en een diverse deelnemersgroep.

Enkele tips:

  • Hang de activiteit op aan een specifiek thema of land (vb. Boliviaanse tafel, klimaattafel, een tafel over genderongelijkheid ...).
  • Een gastspreker of facilitator versterkt de avond inhoudelijk en biedt gespreksstof.
  • Werk van het begin af samen met mensen met een migratieachtergrond. Dat is alvast een eerste stap naar interculturele uitwisseling.
  • Werk samen met instanties of organisaties die ervaring hebben met socio-cultureel werk (CAW, Vluchtelingenwerkgroepen, integratie-ambtenaar van je gemeente, OCMW, 4ePijlers en diasporaverenigingen, Samenlevingsopbouw, minderhedenfederaties, opvangcentra Fedasil of Rode Kruis ...)

Nog vragen?

Krijg je graag wat ondersteuning bij de organisatie van jouw Vreemde Tafel?
Neem dan zeker contact op met de vrijwilligersondersteuners van 11.11.11 in jouw provincie. Zij helpen je met plezier verder.

Deel dit artikel