11Dossier: Kan de Ingadam het leven van de Congolese bevolking verbeteren?

Congo heeft alles om een welvarende natie te zijn. Het bezit niet alleen een immense hoeveelheid aan bodemrijkdommen, maar beschikt potentieel ook over de mogelijkheid om een van de grootste elektriciteitsproducenten van Afrika te worden.

Het Ingadammencomplex, in het zuidwesten van de DR Congo, heeft theoretisch een productiecapaciteit van 40.000 Megawatt en kan daarmee ongeveer de helft van de Afrikaanse bevolking van elektriciteit voorzien.

Het project oogt dan ook uiterst aantrekkelijk. Maar zal de doorsnee Congolees ooit kunnen meegenieten van de zware internationale investeringen die nodig zijn om het project te doen slagen? Zal de Inga Congo in een nieuwe schuldencrisis storten? Zijn de noodzakelijke voorwaarden van goed bestuur aanwezig voor dit soort megaprojecten? Hoe verloopt de rehabilitatie van de reeds bestaande dammen?

11.11.11 volgt al enige tijd de ontwikkelingen in het Ingadossier want de discussies raken aan heel wat ontwikkelingsthema's: privatisering, liberalisering, schuldenlast, aasgierenfondsen energie en energiebeleid van de Wereldbank, klimaatverandering, ...

Deel dit artikel