17 tot 50 doden in DR Congo – reactie 11.11.11

protest-la-lucha

Maandag 19 september moest een nieuwe mijlpaal zijn in het Congolese verkiezingsproces. Volgens de grondwet moet 90 dagen voor de presidentsverkiezingen het 'electoraat worden samengeroepen'. Door dat niet te doen schendt zittend president Kabila de facto de Congolese grondwet. Dat vormde de aanleiding voor ernstig geweld.

Volgens de regering vielen er 17 doden, de oppositie houdt het op 50. De hoofdkwartieren van de regeringspartijen werden gisteren in brand gestoken. Vandaag was het de beurt aan de huizen van oppositie.

Ook vandaag woedt het protest verder. De oppositie roept op om het protest verder te zetten en daar lijkt gehoor aan gegeven te worden. De internationale gemeenschap reageert scherp. Na eerder België en ook de EU, vraagt nu ook Frankrijk, na maandenlang verzet, om individuele sancties tegen het regime.

Het geweld stond in de sterren geschreven. Al maanden wijzen kenners, internationale instellingen en middenveldorganisaties zoals 11.11.11 op het gevaar van de politieke impasse en waarschuwen voor een escalatie van het geweld. Te vrezen valt dat het geweld van de voorbije dagen nog maar het begin is. Tot 19 december, de laatste dag van het tweede en laatste mandaat van president Kabila, valt te verwachten dat de spanningen verder oplopen.

11.11.11 vraagt de Belgische regering dan ook om gehoor te geven aan de schreeuw van de Congolese burger en het kritische middenveld om democratie en het einde van de repressie. België dient daarom publiekelijk én in de Europese Raad te pleiten voor individuele sancties tegen de verantwoordelijken voor het geweld. Daarnaast moet België de repressie van dat middenveld ondubbelzinnig veroordelen. De Congolese regering dient nu het signaal te krijgen dat de internationale gemeenschap niet zal aanvaarden dat het land wegzakt in chaos en geweld.

Pieter-Jan Hamels

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels