19de Wereldkamp Hoge Rielen

PERSBERICHT

NYAM DUNDE
19de Wereldkamp – Hoge Rielen
Meer dan 20 nationaliteiten steunen de plannen van het Zuiden

Brussel, 4 juli 2006 – Volgende week maandag blazen een 250-tal jongeren verzamelen voor het 19de Wereldkamp in de Hoge Rielen in Lichtaart. Op initiatief van Broederlijk Delen bezinnen jonge mensen tussen 16 en 25 jaar zich een hele week over de noord-zuidthematiek. Op een creatieve manier en in het aangename kader van een tentenkamp maken ze kennis met de eigen plannen van de mensen uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

De deelnemers ontdekken de verscheidenheid van het Zuiden. Maar ze ervaren ook wat ons bindt: de strijd tegen armoede en onrechtvaardigheid, de droom van solidariteit. Ook in het Noorden verenigen we mensen van verschillende culturen en religies. Het Wereldkamp draagt diversiteit hoog in het vaandel. Meer dan 20 nationaliteiten vechten tegen de toegenomen onverdraagzaamheid en geven een teken van solidariteit. Er is immers maar één wereld. Er is maar één toekomst.

En die toekomst voor Noord en Zuid stemt tot nadenken. Dat doen we elk jaar rond een ander thema. Deze editie van het Wereldkamp kreeg de naam Nyam Dunde mee. Dit betekent ‘voedsel’ in het Wolof, een lokale taal in Senegal. In de dorre en droge Sahelregio vechten miljoenen mensen tegen de oprukkende woestijn. De boeren smeden hun eigen plannen voor die dagelijkse strijd. Maar ook op vele andere plaatsen in de wereld behoort voedselonzekerheid tot de realiteit van alle dag. Het Wereldkamp legt de klemtoon op het recht op voedsel. Daarom: Nyam Dunde!

Van maandag 10 tot en met vrijdag 15 juli maken de kampbewoners op een verrassende en boeiende manier kennis met deze voedselproblematiek. Ze kunnen deelnemen aan werkwinkels, debatten met gastsprekers en politici, inleefspelen, video’s, muziek, dans, enzovoort..

Iedere dag staat er een ander aspect centraal. Op dinsdag 11 juli werken de jongeren rond duurzame landbouw en klimaat. Via inleefactiviteiten bekijken ze welke rol het milieu heeft op de voedselzekerheid. Economie is het thema van woensdag 12 juli. Donderdag 13 juli nemen ze dan weer de plattelandsvlucht onder de loep. Via werkwinkels denken de deelnemers na over mogelijke oplossingen voor de moeilijke situatie op het platteland. Vrijdag wordt het wereldkamp inhoudelijk afgesloten met een grote poëziehappening en een politiek debat. Gastsprekers zijn onder andere Vera Dua, Vlaams Parlementslid Sabine Poleyn en Peter Broeckx, ondervoorzitter van de Boerenbond.

Ook op het programma:

 

Dinsdag 13/7

woensdag 12/7

donderdag 13/7

Dag

Inleefspel rond duurzame landbouw in de Sahel

Debat met auteur Marc Vandepitte

Werkwinkel Malinees koken

Avond

Activiteit: “Hoe ga ik om met voedsel?”

Sportavond

Afrikaans Filmfestival

U vindt meer concrete informatie over het kamp op www.wereldkamp.be
U bent van harte welkom. Graag een seintje vooraf als u aanwezig wil zijn bij een activiteit.

Voor meer inlichtingen:

  • Kristof Gaublomme, medewerker Communicatie Broederlijk Delen gsm 0477/93.37.74
  • Ann Verstraeten, contactpersoon op Wereldkamp, gsm 0472/63.27.79 of 0498/45.36.19

Deel dit artikel