20.000 vrijwilligers de straat op voor 11.11.11

logo 11.11.11Persbericht
4 november 2008

Het komende lang weekend gaan meer dan 20.000 vrijwilligers de boer op uit solidariteit met de werknemers in het Zuiden. Ze organiseren Schaftacties, spreken mensen aan op straat en aan hun voordeur. Ook verkopen ze wenskaarten en andere producten van 11.11.11 aan de boekenbeurs, aan warenhuizen, op kruispunten. 11.11.11-vrijwilligers willen dat waardig werk voor iedereen hoog op de politieke agenda komt.


Tijdens de succesvolle ‘Vrijdag Schaftdag’ op 24 oktober en de weken erna kregen om en bij de 80.000 mensen een placemat voor zich met de niet mis te verstane boodschap “Werknemers zijn geen gereedschap.”  Met placemats, massafolders, pins en affiches kon iedereen kennis maken met de Campagne Waardig Werk. Voor deze campagne voeren 11.11.11, CNCD, Wereldsolidariteit, fos-socialistische solidariteit en Oxfam-Solidariteit samen actie met de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB.

Op woensdag 5 november en donderdag 6 november maken Vlaamse en federale parlementairen tijdens hun lunchpauze kennis met de Schafttijd van de 11.11.11-campagne in de respectievelijke zelfbedieningsrestaurants. Ook krijgen alle parlementairen op voorhand een kaartje met de opgespelde campagne-pin “ik ben geen gereedschap.” Aan de volksvertegenwoordigers wordt gevraagd om de pin op te spelden tijdens de Schafttijd en de plenaire vergadering. Dit is slechts één van de vele honderden acties die vrijwilligers de komende week opzetten om de campagne te steunen, naast de traditionele straatacties.

Ondersteund door een sterke affiche en een radio- en tv-spot wil de coalitie ‘Waardig Werk’ het publiek bewustmaken van het belang van waardig werk voor iedereen. Met deze campagne willen ngo’s en vakbonden erop hameren dat werknemers recht hebben op een waardig loon en goede arbeidsomstandigheden. Internationaal erkende regels moeten deze rechten overal ter wereld garanderen. Vandaag de dag hebben miljoenen mensen een voltijdse baan waarmee ze minder dan 2 dollar (1,5 euro) per dag verdienen. De 11.11.11-vrijwilligers willen dit onrecht de wereld uit.

Tijdens het actieweekend van 7, 8 en 9 november en op 11 november zullen onze vrijwilligers heel wat mensen aanspreken om 11.11.11 ook financieel te helpen in haar strijd voor waardig werk. Naast een gift kan men 11.11.11 ook steunen door wenskaarten, fairtrade cacao, potloden, stiften en leuke Zuid-Afrikaanse sleutelhangers en magneten te kopen. Onze 11.11.11-vrijwilligers trotseren weer en wind om aan warenhuizen, op de markt, aan stations of deur-aan-deur in de straten van hun gemeente solidariteit te vragen voor het Zuiden.

Met de steun van de bevolking helpt 11.11.11 werknemers in het Zuiden:
  • Door organisaties te steunen die bij hun overheid opkomen voor arbeidsrechten en het recht op vereniging van werknemers.
  • Door bij politici op alle niveaus aan te tonen wat de gevolgen zijn van het huidige beleid en alternatieven voor te stellen om werknemers overal beter te beschermen.
Voor deze campagne krijgen 11.11.11-vrijwilligers bezoek van 4 vrouwen van de Zuid-Afrikaanse organisaties Sikhula Sonke en Women on Farms. Sikhula Sonke is een vakbond van landarbeidsters, Women on Farms een lokale ngo die ondersteuning biedt aan lokale vakbonden. Ook uit de Dominicaanse Republiek krijgen we twee vertegenwoordigers op bezoek van de grootste vakbondskoepel CASC. Allen komen zij getuigen over de moeilijkheden van werknemers in het Zuiden. Dit artikel werd overgenomen van de 11.11.11-subsite.
Lees hier het origineel.

Deel dit artikel