4,5 miljoen Congolezen lijden honger

In Congo lijden 4,5 miljoen inwoners iedere dag honger. Dat staat te lezen in een nieuw rapport van het Congolees Ministerie van Landbouw. Toch komt er ook positief nieuws uit Bas-Congo, waar de voedselzekerheid grotendeels gevrijwaard wordt.

Volgens het rapport verkeert zes procent van de Congolese bevolking in chronische hongersnood. Oorzaken zijn de zwakke koopkracht van de bevolking, de achteruitgang van de landbouwproductie en de mank lopende voedingsnijverheid. Zo zou in Bandundu alleen al meer dan een half miljoen mensen in hongersnood verkeren.

Veel Congolezen verlaten Bandundu, gelegen in het westen van het land, en zoeken hun heil in de diamantsector of trekken naar de stad. Door de plattelandsvlucht in de voormalige provincie komt de voedselzekerheid in Kinshasa steeds meer onder druk te staan.

Maar er valt ook positief nieuws te rapen in Congo. In de provincie Bas-Congo, waar ook Trias actief is, zou de voedselzekerheid al enige tijd 'redelijk goed' zijn. Dit ondanks geregelde gewapende conflicten en een jaarlijkse droogteperiode van vier maanden.

Trias steunt meer dan 18.000 familiale boeren in het westen van Congo, zowel in Bandundu als in Bas-Congo. De focus ligt op de commercialisering van landbouwproducten. Trias geeft de boeren in Congo ook een stem door hen te verenigen in lokale en nationale boerenorganisaties. In de provincie Bas-Congo werkt Trias onder andere samen met de coƶperatieve Cocama, die cacao vermarkt en exporteert naar Belgiƫ.

Meer info? Bekijk hier het rapport.

http://www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel