8 Belgische Bomspotters blokkeren marinebasis Faslane (Schotland)

Met een geweldloze blokkade heeft een groep Belgische Bomspotters om 7u30 plaatselijke tijd de toegang tot de marinebasis in Faslane (Schotland) afgesloten.

De Bomspotters wisten de beveiliging te omzeilen en de zuidelijke toegangsweg naar de poorten te bereiken. In 2 verschillende groepen ketenden de actievoerders zich aan elkaar vast en blokkeren zo op dit moment de South Gate van de basis. De geweldloze blokkade verhindert het verkeer van werknemers in en uit de basis. Met de actie protesteren de Bomspotters tegen de Trident kernwapens. In Faslane zijn vier Trident atoomduikboten gestationeerd, uitgerust met Amerikaanse raketten en tot 200 kernkoppen. [Opmerking: de foto bij dit artikel is genomen tijdens eerdere acties in Faslane].

Op dit moment woedt in Groot-Brittannië een hevige discussie over de omstreden plannen om de Trident kernwapens te vernieuwen. Roel Stynen, een van de deelnemers: “Met onze actie in Faslane willen we de campagne in Groot-Brittannië een hart onder de riem steken. In Faslane wordt het gebruik van massavernietigingswapens voorbereid, net als in Kleine Brogel, waar Belgische piloten trainen op het vervoeren en inzetten van kernwapens. De kernwapenstaten horen het internationaal recht te respecteren en moeten werk maken van hun plicht tot ontwapening.” Gisterenavond waren de Bomspotters zelf getuige van een transport van kernkoppen vanuit de marinebasis in Faslane. Samen met Finse en Britse activisten werd op het traject een spandoekactie gehouden om de lokale bewoners bewust te maken van deze transporten. Zonder de bewoners te informeren worden deze kernkoppen namelijk gewoon over de weg door dorpen en steden vervoerd.

Deel dit artikel